Vijesti Privreda Derventsko preduzeće među najuspješnijim privrednim subjektima BiH

Derventsko preduzeće među najuspješnijim privrednim subjektima BiH

0

Derventsko preduzeće “K-uni plus” ostvarilo je najveći ukupni prihod u 2018. godini, kada su u pitanju preduzeća srednje veličine, u iznosu od 27,4 miliona maraka, otkriveno je na manifestaciji „100 najvećih u BiH“ održanoj u Sarajevu. „K-uni plus“, u istom rangu preduzeća, najjači je i u kategoriji ostvarenog izvoza.

Priznanje “100 najvećih u BiH” u rangiranju velikih preduzeća dobili su “Autoceste FBiH” za ostvarenu dobit u prošloj godini od 117,5 miliona KM, na drugom mjestu je kompanija “Bingo” sa neto dobiti od 76,4 miliona KM, a na trećem mjestu “Telekom Srpske” sa 61,7 miliona KM.

Prve tri velike firme po ostvarenom prihodu u 2018. godini su “Holdina” sa 1,175 milijardi KM, “Bingo” sa 1,107 milijardi KM, te “Elektroprivreda BiH” sa 1,046 milijardi KM.

Po izvozu u prošloj godini prve tri velike firme su “Arselor mital” sa 449,4 miliona KM, “Aluminij” Mostar sa 389,2 miliona KM, te “Global ispat” iz Lukavca sa 332,3 miliona KM.

Prema neto odlivu gotovine od aktivnosti ulaganja najuspješnije firme su “Telekom Srpske” sa 169,5 miliona KM, preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” sa 103,8 miliona KM, te “Bingo” sa 98,6 milona KM.

Na rang-listi srednjih preduzeća po ukupnom prihodu u 2018. godini prvo mjesto osvojila je firma “K-uni plus” iz Derventa sa prihodom od 27,4 miliona KM.

Prvo mjesto za firmu srednje veličine koja je prošle godine ostvarila najveću dobit zauzeo je “Grand-trejd” iz Banjaluke čija je dobit iznosila 30,6 milona KM.

Najbolja srednja preduzeća po izvozu su “K-uni plus” iz Dervente sa 25,7 miliona KM, “Ineženjering- BN” iz Bijeljine sa 15,8 miliona KM, te mostarska “Konstrukta” sa 15,7 miliona KM.

Na sinoćnjoj svečanosti u Sarajevu uručene su nagrade i malim preduzećima u kategorijama ostvarena dobit, prihod i izvoz.

“Pečat 100 najvećih u BiH” – najveće priznanje na večerašnjoj manifestaciji, uručio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović, a ovogodišnji dobitnik je privatna kompanija “Hifa-oil” iz Tešnja.

Novitet na “100 najvećih u BiH” bila je dodjela priznanja za regionalne lidere, a nagrada za najuspješniju kompaniju iz Srbije pripala je Aerodromu “Nikola Tesla” Beograd, najbolja kompanija u Hrvatskoj je “Lidl” Velika Gorica, u Sloveniji “Krka” Novo Mesto, dok je priznanje za Makedoniju dobila kompanija “Kromberg i Šubert” iz Bitolja.

Događaj je okupio više od 450 najistaknutijih ljudi iz privrede BiH koji vode mala, srednja i velika preduzeća koja su rangirana u kategorijama po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka.

Organizator manifestacije su “Poslovne novine”, saorganizator Spoljnotrgovinska komora BiH, uz podršku bonitetne agencije “LRC” i partnerstva sa Adiko bankom i “Evro ekspres” brzom poštom.

Glas Spske/Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here