Vijesti Društvo Digitalizacija važan instrument unapređenja radničkih prava

Digitalizacija važan instrument unapređenja radničkih prava

0

Udruženje žena Derventa je danas organizovalo okrugli sto na temu “Unapređenje radnih i ljudskih prava u svjetlu digitalizacije” na kome je učestvovalo dvadesetak predstavnika civilnog i vladinog sektora.

Okruglom stolu je prethodilo provođenje ankete među zaposlenicama u javnim ustanovama i privatnim preduzećima koje su odgovarale na 14 pitanja o poznavanju radnih prava.

Na osnovu njihovih odgovora, došlo se do zaključka da bez obzira na relativno dobro stanje, postoji prostor da se unaprijede radna i ljudska prava, a posebno o značaju digitalnih dostignuća u koja mogu biti od pomoći.

– Mišljenja smo da je potrebna edukacija zaposlenih o njihovim pravima iz radnog odnosa, kao i o digitalnim aparatima čije bi poznavanje omogućilo pronalaženje potrebnih informacija koje bi pomoglo zaštiti prava radnika. Bitno je da se putem aktivnosti predviđenih ovim projektom, kroz radionice i kampanje, svi edukuju o pravu na rad kao jednom od osnovnih ljudskih prava zagarantovanih i Ustavom, jer odsustvo informacija o pravima znači i moguće trpljenje posledica, navode u Udruženju žena.

Inače, udruženje realizuje projekat „Edukacija žena o radnim pravima i značaju digitalizacije“ koji je podržan od EU u okviru programa „Podrška unapređenju radnih i ljudskih prava kroz digitalizaciju“ i LIR Evolucije iz Banja Luke, a Derventa je jedna od 10 lokalnih zajednica u kojima se projekat provodi.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here