Vijesti Kultura i obrazovanje Dizajnerka Maja Knez: Pokreće me potreba za novim i drugačijim – FOTO

Dizajnerka Maja Knez: Pokreće me potreba za novim i drugačijim – FOTO

0

Iza mlade derventske dizajnerke Maje Knežević-Birmančević već se nalazi nekoliko vrlo zanimljivih kolekcija koje su izazvale pažnju posjetilaca modnih revija održanih u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Splitu, Sarajevu, Banjaluci i drugim gradovima regije.

maja knez
Najbolja mlada kreatorka beogradskog festivala “Fashion Povocator”

Sanjaru i istraživaču, zaljubljeniku u umjetnost, prirodu i život, željnog da mijenja svijet i pritom ne pristaje na pravila, kistovi, konci, krojevi i igle, otvorili su poseban svijet kreacije, koja je upotpunila njen život.

– Prvi koraci počinju u mlađem dobu kada interesovanje za modu i umjetnost nadjačava ostala zanimanja i daje jedni smisao i cilj u daljem obrazovanju. Prvi zvaničan susret sa modnim dizajnom biva u Beogradu, na Fakultetu za umetnost i dizajn. Nakon završetka studija unikatni nakit se pojavljuje kao početak samostalnog rada, otkrivanje i pronalazak sopstvenog stila. Nakit nastaje kao eksperiment i kombinacija različitih materijala, često nespojivih, što predstavlja poseban izazov stvaranja nečega novog i u isto vrijeme nosivog. Bio je to spoj eko-kože, perli, žice i metalnih djelova, opisuje svoje početke mlada dizajnerka.

Inspiraciju za svoj rad pronalazi u filmovima, knjigama, prirodi, odnosno u svijetu koji nas okružuje, a koji često ni ne primjećujemo. Tako su i njene kolekcije inspirisane velikim Teslom, dalekim Japanom, remek-djelom Ingmara Bergmana… Iako naizgled nespojive, sve čine jednu cjelinu.

– Kolekcije proizilaze iz velikog istraživanja i tkanja jedne posebne priče oko odjeće koju dizajniram. Svaka tema je kao zasebno djelo, ali su, poput odlomaka jedne knjige, međusobno povezani i nadopunjavaju jedna drugu. Važna nota koje karakteriše moj rad je priča o snažnoj i samostalnoj ženi koja korača napred, ne plaši da se poigrava sa svojom odjećom, koja ne zaboravlja da mašta i bude dio promjene. Tačnije, osoba sa stavom, što je danas izuzetno važno, objašnjava Maja odakle proizilazi njena kreativnost, dodajući da je pokreće konstantna potreba za novim i drugačijim.

Put od ideje do izrade kreacije nije nimalo jednostavan. Sve počinje istraživanjem pojedine teme, prvim skicama, pronalasku odgovarajućih materijala, nakon kojih se definišu i finalni nacrti. Potom slijedi dugotrajna faza konstrukcije krojeva i izrade odjevnih predmeta od probnih materijala, da bi se, posao koji može da traje nekoliko mjeseci, okončao šivanjem izabranih modela. U svom radu koristi različite materijale, od kepera do pamuka, likre, kože i sličnog.

Maja izuzetno cijeni poseban stil i talenat japanskih dizajnera, kao i Rika Ovensa, Vivjan Vestvud, Irisa Van Herpena i drugih. I za svoje kolege ima samo riječi hvale. U svom dosadašnjem radu dobila je nekoliko priznanja, među kojima posebno mjesto zauzima prošlogodišnje proglašenje za najbolju mladu kreatorku beogradske međunarodne revije „Fashin Provocation“, iako njoj lično mnogo značajniju ulogu imaju utisci klijenata.

– Trenutno sam na stručnom usavršavanju i prioritet je završetak master studija, a nakon toga neka nova modna priča otvoriće novo poglavlje u knjizi dizajna, otkriva nam svoje planove.

Kolekcija “Seventh Seal”

1 2 4 5 6

Photography: Senja Vild/
Art director: Milena Savić/
Hair: Ucha Hair/
Make up: Jana Škobić/
Model: Isidora Joković/

Više radova pogledajte OVDJE.

B. N. – Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here