Vijesti Kultura i obrazovanje “Dom kulture” probudio posebnu pažnju i emocije Dervenćana – FOTO

“Dom kulture” probudio posebnu pažnju i emocije Dervenćana – FOTO

0
Vuk Pijetlović

Film “Dom kulture”, diplomski rad mladog režisera i našeg sugrađanina Vuka Pijetlovića, doživio je večeras promociju pred domaćm publikom i izazvao posebnu pažnju i emocije.

Film je inspirisan stvarnim događajima i ispovijestima zatoenika o dešavanjima u logorima za Srbe, od kojih je jedan HVO organizovao upravo u današnjem Centru za kulturu, gdje je derventska premijera i održana.

Radnja prati glumca koji u Domu kulture priprema monodramu ratne tematike gdje upoznaje domara Ostoju, nekadašnjeg logoraša, kojem Goranova uniforma budi najdublje traume. Film izaziva nagli skok u prošlost, a Goran koji se slučajno u tom trenutku našao zajedno sa Ostojom mora da preživi s njim sve etape i pomogne mu da se vrati u stavarnost, opisuje Pijetlović svoj “prvenac”, dodajući da se film završava bolnom ispoviješću koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Iako je imao već nekoliko prikazivanja, projekcija na mjestu gdje su se zločini dešavali i gdje je film snimljen, pred domaćom publikom čiji sud je najbitniji, je poseban doživljaj, kaže mladi režiser.

Snimanje je trajalo četiri dana, a glavne uloge tumače izvrsni Banjalučanin Bojan Kolopić i Miodrag Petrović, glumac novosadskog Narodnog pozorišta, dok se u sporednoj ulozi Miroslav Sinkić.

Predsjednik Udruženja zarobljenika Drago Knežević je istakao da je srećan jer je mladi režiser odlučio da obradi ovu veoma bolnu temu.

Tužni smo jer nas pod stare dane stižu emocije i traume koje smo proživjeli. Ipak, važno je da sjećanje živi i da buduće generacije ne bi proživjele isto, s obzirom da se zbog ćutanja u komunizmu ponovilo i gore nakon Drugog svjetskog rata, istakao je Knežević.

Zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić je naglasio da je veoma važno da ovakve teme budu ekranizovane.

To je važno za budućnost da se slične stvari ne bi dešavale nikome, o čemu najbolje mogu posvjedočiti upravo živi svjedoci koji su bili izvor za ovaj film. Ni podrška Grada Dervente nije izostala, podsjetio je Jeftić.

Prikazivanju filma je prethodilo predavanje istoričara Dubravka Galešića o ratnim i političkim okolnostima u tadašnoj Posavini, te kulturno umjetnički program.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here