Vijesti Privreda Dug za internet stopirao obračun plata radnika derventskog “Unisa”

Dug za internet stopirao obračun plata radnika derventskog “Unisa”

0

Radnicima derventske Fabrike cijevi nije isplaćeno čak 30 plata, zbog čega su se obratili i Okružnom javnom tužilaštvu Doboj, a da je situacija u tom propalom preduzeću alarmantna potvrđuje i to što se primanja zaposlenih više ni ne obračunavaju, jer je “Unisu” zbog duga isključen internet.

U dopisu tužilaštvu, u koji je “Glas Srpske” imao uvid, radnici “Unisa”, koji su skoro cijeli radni vijek proveli u toj firmi, upozoravaju da uprava dvije i po godine krši njihova prava. Osim dugovanja za plate nije im uvezan ni radni staž, iako su u tom periodu radili, a sve što su proizveli je prodato.

Odgovorna lica su za to vrijeme umjesto da nama isplaćuju plate i doprinose osnivala firme u inostranstvu od naših para, za šta je izdvojeno 115 miliona maraka, navedeno je u dopisu.

Dodaju da je riječ o firmama u Češkoj, Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji, koje su takođe gurnute u stečaj.

Za vrijeme blokade žiro-računa “Unisa” od 2013. godine obavljali su platni promet preko računa preduzeća “Beomet” Derventa, “Mehanika Internacional” Šamac, “Granital” Bijeljina, “Palnts Global Ints BiH” Zvornik i “Agroherc” Bileća, tvrde radnici u dopisu.

Još jednom su upozorili da je poslodavac, iako je znao da nema osnova za pokretanje restrukturiranja preduzeća, ipak podnio zahtjev za to i time produžio agoniju radnika, ali i ostalih povjerilaca.

Dugovi firme su još tada bili deset puta veći od imovine, svi računi su bili blokirani, tako da se već tada znalo da nema nikakve šanse da preduzeće isplati sve dugove, naveli su radnici u dopisu upućenom Okružnom javnom tužilaštvu, uz koji su priložili nekoliko dokumenata kojima dokazuju sve navedene tvrdnje.

Radnici tvrde da uprava firme opstruiše otvaranje stečajnog postupka te da su angažovali advokata bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika, koja im je po zakonu bila potrebna.

Zbog svega navedenog tražimo od tužilaštva da preduzme radnje iz njegove nadležnosti i tako zaštiti naša prava. Od 31. marta nam više ne obračunavaju ni plate ni doprinose, a inspekcija ne reaguje, naglasila je predsjednica Sindikalne organizacije “Unisa” Radoslava Milanković.

Direktor “Unisa” Dušan Živković odbacuje optužbe radnika i dodaje da je u toku predstečajni postupak te da će nakon odluke suda sve biti riješeno.

Plate se ne obračunavaju od petog mjeseca, zato što nam je isključen internet zbog duga od 8.000 maraka. Ukinut nam je program i ne možemo raditi obračun. Sve će to biti riješeno kada izmirimo dug, rekao je Živković za “Glas Srpske”.

Zahtjev za pokretanje stečaja u nekadašnjem derventskom gigantu dostavila je u februaru Nova banka Banjaluka, jedan od najvećih povjerilaca u toj fabrici. Okružni privredni sud Doboj je početkom aprila pokrenuo prethodni stečajni postupak da bi bilo utvrđeno da li postoji osnov za pokretanje stečaja, a za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Lazo Đurđević.

Liječenje

Radoslava Milanković ističe da radnici “Unisa” mjesecima nemaju zdravstvenu zaštitu.

Jedan kolega je doživio srčani udar i dobio račun za liječenje u iznosu od 800 maraka, a ni feninga nije vidio mjesecima. Trebalo bi da ide u penziju za tri mjeseca, ali mu nije uvezan staž ni uplaćeni doprinosi, kazala je Milankovićeva.

Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here