Vijesti Kultura i obrazovanje Duže od dvije decenije slave ljepote voda – FOTO

Duže od dvije decenije slave ljepote voda – FOTO

0

Danas je u Centru za kulturu upriličena završna manifestacija i uručenje nagrada autorima najljepših stihova pristiglih na 22. konkurs Međunarodnih ilindanskih pjesničkih susreta „Prljača 2023“.

Na nagradni konkurs, kojeg tradicionalno organizuje Srpski književni klub “Vihor“, stiglo je 58 radova iz Republike Srpske, FBiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Hrvatske, Njemačke i Švajcarske, a najuspješnijom je proglašena mlada pjesnikinja Marina Matić iz Srbije sa pjesmom „Sava“, nagradom za pjesme posvećene ljepotama voda.

Prvi put učestvujem na ovom konkursu i prvi put sam u Derventi i moram priznati da se radi o lijepom iskustvu i upoznavanju sa drugim pjesnicima. Pjesma „Sava“ govori o ljepoti naše prelijepe rijeke, rekla je Matićeva.

Pobjednik u kategoriji šaljive pjesme je Snežana Raković iz Banjaluke sa pjesmom „Kada je voda“, a u kategoriji „Ukrinski vodeni cvijet“ najboljom je proglašena pjesma „Poslednji valcer“ Biljane Dobrilović iz Doboja.

Pohvaljene su pjesme Kristine Milutin iz Gradiške, Dragice Drage Grbić iz Višegrada i Milorada Miše Đurđevića iz Dervente.

Ovo je 22. saborovanje lijepe pisane riječe, a pored najuspješnijih autora u našem zborniku, kojeg izdajemo svake godine, zastupljene su i naši prijatelji našeg kluba i naši pjesnici koji su preminuli i kojih se rado sjećamo, naveo je Đurđević.

Program je otvorio gradonačelnik Dervente Milorad Simić i sam ljubitelj poezije.

Sa našim pjesnicima i gostima sam podijelio zadovoljstvo i ispunjen sam njihovim stvaralaštvom, posebno kada je u pitanju tema Ukrinjski cvijet. Rad je nasušan, ali ako ga ne popratimo duhovnom stranom, bićemo svakako siromašni, poručio je Simić.

Žarko Brestovac počasni gost susreta

Gost susreta je bio i predsjednik “Srpske nacionalne akademije Kanade” u Torontu Žarko Brestovac, privrednik koji duže od pet decenija živi i radi u Sjevernoj Americi.

Želio bih da se zahvalim gradonačelniku Simiću koji me pozvao na ovu manifestaciju. Ja sam došao na Sabor Brestovaca i drugi put sam u Derventi od kada sam napustio ova područja, rekao je Žarko ovom prilikom.

Kao predsjednik srpskog udruženja u Kanadi Brestovac je gradonačelniku Simiću uručio djelo štampano povodom 40 godina rada “Srpske nacionalne akademije Kanade”, dok je gradonačelnik gostu poklonio Plaketu grada Derventa.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here