Vijesti Magazin Fitnes instruktor Dušan Marić: Savjeti za rekreativce i one koji to žele...

Fitnes instruktor Dušan Marić: Savjeti za rekreativce i one koji to žele postati

0

Svojoj već veoma bogatoj sportskoj biografiji, u kojoj između ostalog vrijedi naglasiti svjetsku bronzu u karateu iz 2012. godine i višegodišnji status prvotimca različitih kategorija u FK „Tekstilac Kort“, dvadesetčetverogodišnji Dušan Marić nedavno je dodao i položeni ispit za međunarodnog licenciranog fitnes instruktora.

To je svojevrsna kruna višegodišnjeg bavljenja fitnesom, ali istovremeno i početak profesionalnog usavršavanja prema kojem ovaj mladić stremi. Na sedmodnevnom polaganju stekao je, priznaje, mnogo više znanja nego što je očekivao, upoznavši se sa kvalitetnijim metodama rada, saznanjima o tijelu i kvalitetnoj ishrani.

Upravo je ishrana prvi korak koji bi rekreativci i svi oni koji žele da se riješe neželjenih kilograma trebali korigovati, a tu se prvenstveno misli na količinu i vrstu ugljikohidrata koje konzumiraju. Pri tome su slatkiši, peciva i tjestenina stvari koje odmah treba izbaciti sa tanjira, dok je unos krompira, riže i žitarica „musli“ potrebno strogo kontrolisati.

– Moja preporuka je da poštuju pravilo prema kojem se uz svaki veći obrok obavezno jede povrće, kao i neki vid proteina, koji se može unijeti kroz grilovano meso, ribu, omlet, šniclu i slično. S druge strane, za manje obroke, poput užine, najbolje je na dohvat ruke imati nešto praktično, poput voća ili miješanih sjemenki badema, oraha, kikirikija i sličnog, što je naročito dobar izbor ukoliko nemamo vremena da se potpuno posvetimo obroku, otkriva Marić.

Uz kvalitetnu ishranu, za lijep izgled i zdravlje organizma, neophodno je baviti se određenim aktivnostima. To nikako ne moraju biti svakodnevne posjete teretanama, dizanje stotina kilograma tegova ili grupno vježbanje, već stvari koje možete izvoditi kod kuće ili dok radite neke od omiljenih razbibriga, poput pješačenja ili vožnje biciklom.

– Ako neko nije ljubitelj grupnih vježbi, dovoljno je da nađe odgovarajući program vježbanja i da ga sam provodi, sa ili bez asistencije trenera, u zavisnosti od svog znanja i iskustva. Sa druge strane, ko neko nije za opciju fitnes centra, može bez problema da vježba kod kuće, ili prirodi, a naročito da trči, vozi bicikl ili pliva, savjetuje Marić.

Ipak, svaka od aktivnosti, naročito ako se ne izvodi na pravilan način, neće doprinositi zdravlju. Tako na primjer, ukoliko osoba ima osjetniji višak kilograma, nije preporučeno trčanje, jer je pritisak na koljena prevelik i može često uzrokovati hronične ili akutne povrede.

B. Nikolić – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here