Vijesti Magazin Fitnes savjeti Aleksandra Jeličića: Savjeti za vježbanje na visokim temperaturama

Fitnes savjeti Aleksandra Jeličića: Savjeti za vježbanje na visokim temperaturama

0

U narednom periodu donosimo seriju tekstova o zanimljivim i korisnim savjetima vezanim za fitnes trendove, ishranu, suplementaciju, trening i zdrav način zivota.

Nakon što smo saznali više o celulitu, povremenom postu, motivaciji i dodacima ishrani trener Fitnes studija „Fit X“ Aleksandar Jeličić daće nam savjete na koji način vježbati preko ljeta i na visokim temperaturama.

Svjesni smo da velika većina ne vjezba ni u idealnim uslovima, ali i sa druge strane da neki rekreativci još jače treniraju za vrijeme najvećih vrućina. Ovo su upravo savjeti za malu, odabranu grupu vježbača, koji treniraju tokom čitave godine. Konstantno vježbanje je za svaku pohvalu, ali kada su temperature visoke treba ipak pristupiti malo opreznije, jer čak i najzdraviji organizam može pokeleknuti na 40 i više stepeni.

Najčešći problemi zdravih ljudi na ljetnim vrućinama nastaju zbog dehidracije i niskog pritiska, a najveći problem može da bude toplotni udar.

Svaka intenzivnija aktivnost ako se nepažljivo izvodi može dovesti do toplotnog udara bez obzira na zdravlje vjezbača i fizičku spremnost. Ali ako poštujete određena pravila nema potrebe da prestanete vježbati.

Ako nije neophodno izbjegavajte najtopliji dio dan tj. vježbajte ujutru ili uveče. Najvaznije pravilo je da pijete, opet pijete i samo pijete što više vodu. Dobro se hidrirajte prije aktivnosti, a u toku aktivnosti popijte minimalno 1l vode, ako je aktivnost duža od sat vremena onda litar i po.

Pijte malo hladniju vodu

Donedavno se govorilo da se pije voda sobne temperature, to i sada važi za ljude koji su u mirovanju ili laganoj fizičkoj aktivnosti. Novija istraživanja su pokazala da je bolje piti hladniju vodu jer će ona brže stići iz želudca u tijelo, pa ćete već nakon desetak minuta biti zedni. 

Unosite više vitamina i elektrolita

Kako se znojenjem ne gubi samo voda, mi  posebno gubimo elektrolite koje je potrebno nadoknaditi u toku trajanja aktivnosti ili neposredno poslije.

Posebne mjere predostrožnosti za dugotrajne treninge

Uspješno vježbanje u ekstremnim uslovima je nauka, pa ako planirate vježbati duže od sat i po vremena, osim što vam je potrebno više tečnosti, veće su potrebe da napravite i ljekarske preglede kako bi se sigurnije mogli izlagati naporima duže vrijeme.

Ako vježbate u klimatizovanoj prostoriji, što je sve više zastupljeno, nemojte se zadržavati nakon završene aktivnosti ili vježbati  na mjestu gdje klima ispusta hladni vazduh. Ako sami namještate tempetaturu nemojte staviti prenisku. Moji članovi vježbaju na temperaturi od 23 – 25 što mislim da je idealno.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here