Vijesti Kultura i obrazovanje Gluma je istina: Slobodan Ćustić odigrao predstavu u rodnoj Osinji – FOTO

Gluma je istina: Slobodan Ćustić odigrao predstavu u rodnoj Osinji – FOTO

1
Foto: Siniša Čančarević

Stotinu pedeset posjetilaca osinjskog Doma kulture sinoć je imalo priliku da pogleda monodramu Slobodana Ćustića “O glumatanju”, koja predstavlja autobiografski opis njegovog života od rođenja u Osinji do danas.

U nepuna dva sata predstave Ćustić je na duhovit način pričao o tome kako je komad zapravo nastao po ugledu na “stend-up” komediju, o svom životnom putu u kojem se vodio dobronamjernim, ali savjetima roditelja suprotstavljenim svojim željama, te pokazao zavidan repertar vještina zbog kojih je primljen na glumačku akademiju u 28. godini života između osamsto kandidata.

Kako je majka Jagoda smatrala da Slobodanova ideja da bude hirur ipak iziskuje višegodisnje studiranje i druge peripetije, on se “opredijelio” za građevinsku školu. Međutim, čak i kroz molerski zanat, a kasnije i tokom služenja vojske i svih drugih stvari kojima se Ćustić u svom bogatom životnom opusu bavio, vidjela se umjetnička nit koja ga je dovela tamo gdje i pripada – glumi, kroz koju je, može se zaključiti, ostvario sve što je želio, pa čak i bio hirurg, “glumeći” doktora pri rođenju svojeg petog djeteta.

A da bi postao “izvođač glumačkih radova” i “najstariji brucoš” fakulteta, Ćustić je morao proći četiri puta duži prijemni ispit od uobičajenog, pokazati profesorima da vješto recituje, glumi, imitira i svira na nekoliko instrumenata, u šta je uvjerio i mnogobrojnu publiku. Svoju posebnost kasnije je pokazao glumeći u filmovima još na prvoj godini studija, to što su mu društvo na ispitima pravila njegova dva sina…

Za kraj, Ćustić nam je šaljivim primjerom pokazao kako istu situaciju naši narodi vide iz različitog ugla, te svima poručio da vole svoju djecu i da im, umjesto usmjeravanja, pomognu na životnom putu koji su sami izabrali.

Slobodan Ćustić je poznati srpski glumac rođen 9. maja 1958. godine u Osinji, a trenutno je upravnik Beogradskog dramskog pozorišta. Pojavio se u velikom broju filmskih ostvarenja, a najpoznatiji je po ulozi u filmu “Kuduz”. Pored tog filma glumio je i u filmovima i serijama “Tri karte za Holivud”, “Policajac s Petlovog brda”, “Do koske”, “Nož”, “Montevideo, Bog te video”, i u jednoj od epizoda “Državnog posla”. Uskoro će postati otac šestog djeteta.

B. N. – Derventa Cafe/Foto: Siniša Čančarević

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here