Vijesti Kultura i obrazovanje “Guguto memeto” predstavljen derventskoj publici

“Guguto memeto” predstavljen derventskoj publici

0

Promocija romana “Guguto memeto” autora Stefana Mitića Tićmija održana je večeras u galerijskom prostoru Narodne biblioteke “Branko Radičević”.

Bajkolika priča ispričana u ovoj knjizi smještena je u Selo na rubu razuma i u njoj se glavni junaci suočavaju sa smrću i krivicom. Glavni junaci romana su vračara Slutka, koja predviđa ko će sljedeći da umre, i slovoslagač Moća, koji stavlja slova na krstove preminulih.

Knjiga je neobičnog naziva izvučenog iz bajalice sa juga Srbije i ta bajalica kroz čitavu knjigu prolazi kao neka vrsta refrena, molitve ili mantre, kako god to nazvali. Nakon svih promocija koje smo prošli, zaključak je da roman nije priča o smrti koliko god je pominjali, već o neživljenju. Za razliku od dvije prethodne knjige koje su striktno za djecu i mlade ova knjiga je nedefinisana. Mislim da je knjiga omaž detinjstvu i odrastanju na jugu Srbije. Ako postoji mjesto gde bi mogli da smetimo ovu knjigu, ali ne postoji takav žanr, to je porodična knjiga, rekao je autor uz opasku da knjiga ne obnavlja strahove već kroz igru i zabavu čini da smrt bude zabavna.

O „Guguto memetu“ snimljen je i studentski film u Banjaluci, a prikazan je na festivalima u Milanu, Grčkoj, Češkoj, Novom Sadu i veoma dobro je prihvaćen dok je knjiga doživjela drugo izdanje.

Knjiga je namijenjena odraslima, ali, kako sam pisac kaže, i djeci “koja su smjela i dovoljno hrabra da uplove u magično hororasti svijet na rubu svih rubova, na kraju svih krajeva”.

Autor je istakao da je knjiga dobila naslov po izrazu koji je on čuo u djetinjstvu od svoje bake, a koji je iskoristio kao dio bajalice koju izgovaraju lutkice koje je napravila vračara Slutka.

Roman je 2023. godine objavila izdavačka kuća „Imprimatur“ iz Banjaluke čiji osnivač Borislav Maksimović ističe da je knjiga pronašla svoj put ka čitalačkoj publici.

Kada nam je ponudio rukopis ja sam iskreno pitao jesi li siguran da hoćeš za nas da izdaš, jer smo mi ipak najmanja moguća izdavačka kuća od svih ranijih sa kojima je saradjivao. Stefanu je to bilo logično savršeno, jer je film sniman na Zelenkovcu. Nama je knjiga bila sjajna. Mi se ne bavimo književnošću za djecu i naša je publika starija, ali mi ovu knjigu nismo doživjeli kao knjigu za djecu već knjiga koja govori o ozbiljnim temama, rekao je Maksimović.

Stefan Tićmi, leskovački pisac koji živi i radi u Beogradu, do sada je objavio romane „ Ja sam Akiko“ i „ Kaput od mahovine“ koji su se našli među 200 najboljih knjiga za djecu na svijetu. Prvi je preveo poeziju na znakovni jezik, prilagođen gluvim i nagluvim osobama. Za roman „ Ja sam Akiko“ dobio je nagradu „ Politikinog zabavnika“ i plaketu „ Dječija knjiga godine“ na Međunardnom festivalu „Trg od knjige“ u Herceg Novom. Dobitnik je „ Zmajevog pjesničkog štapa“ za 2023. godinu.

Knjigu “Guguto memeto” po kojoj je snimljen istoimeni film objavila je 2023. godine izdavačka kuća „Imprimatur“ iz Banjaluke.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here