Vijesti Društvo Iza nas je najtopliji oktobar od kada se vrše mjerenja

Iza nas je najtopliji oktobar od kada se vrše mjerenja

0

U Republici Srpskoj je ove godine oboren rekord kada su u pitanju visine temperatura u oktobru i to u prosjeku za 1 stepen Celzijusov u odnosu na najtopliji oktobar davne 1996. godine, navode u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Srednja temperatura tokom cijelog mjeseca je bila od 2,5 do 4,5 stepena viša u odnosu na prosječne. U prvoj polovini meseca je bilo stabilno vreme usled uticaja anticiklona po svim visinama, a uz veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike zbog čega je bilo natprosečno toplo.

Sredinom mjeseca je došlo da kratkotrajnog jačeg zahlađenja i promjene vremena kada je temperatura dva dana bila malo ispod prosjeka za oktobar, a druga dva je bila oko prosjeka. U tim danima su zabeležene i prve pahulje snega na visokim planinama. Međutim, odmah nakon toga se uspostavilo izraženo jugozapadno strujanje što je dovelo do porasta temperature usled priliva toplog vazduha sa sjevera Afrike i takva situacija se zadržala sve do poslednjeg dana oktobra, a po svemu sudeći će se nastaviti i u novembru, kažu u RHMZ.

Koliko je bilo toplo može se videti na primeru Banjaluke gde se vidi da je oktobar 2023. bio za 1.7˚S topliji od prethodno najtoplijeg oktobra iz 1966. godine, a 20. oktobra zabilježen je najtopliji oktobarski dan sa srednjom temperaturom od 26.4˚ stepena i što je čak 15 stepeni toplije od prosjeka za ovo doba godine.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here