Vijesti Društvo Inspekcija ispitivala navode o zagađenosti javnih površina otrovnim herbicidom

Inspekcija ispitivala navode o zagađenosti javnih površina otrovnim herbicidom

0
Đurđa Dodig Pijetlović

Načelnica Odjeljenja za inspekciju Đurđa Dodig Pijetlović  je na 30. sjednici Skupštine grada objasnila je koji su sve koraci preduzeti i do kakvih se saznanja došlo nakon objavljavanja informacija na društvenim mrežama o navodnom trovanju pasa.

Odmah po pojavljivanja informacija, obavljen je razgovor sa vlasnikom otrovanog psa, a na teren su izašli inspektori. Vlasnik je dao rutu kretanja koju svakodnevno prolazi sa svojim psom.

Pojasnio je da hodaju ulicom Nikole Tesle prema Harmanu, na Harmanu uđu u ulicu kralja Petra I prema gradskom Hramu, naprave krug oko Hrama, zatim se ulicom Veljka Milankovića, pored restorana, ulicom spuste nazad i vrate se u ulicu Nikole Tesle i idu na svoju adresu, rekla je Dodig Pijetlović.

Veterinar iz Prnjavora, koji je liječio psa, rekao da sumnja da se radi o trovanju „kreozanom“, otrovnim herbicidom.

Komunalni policajac je obišao grad i nije našao ništa sumnjivo, niti druge uginule životinje. Kako se širila informacija da se otrov navodno nalazi na javnim i zelenim površinama inspektor za hranu je po mom nalogu izašao da trži supstance po opisu da je ona žute boje, da može biti u prahu ili da se može razrijediti vodom i prskati, ali da zadržava tu žutu boju. Nigdje u gradu i širem dijelu grada nismo pronašli nešto slično, rekla je prva inspektorica grada.

Podršku u traženju imali su i od radnika Komunalca koji su taj dan kosli po gradu i takođe nisu uočili ništa sumnjivo.

– Poljoprivredni inspektor je istog dana obišao sve poljoprivredne apoteke u gradu Derventa da provjeri da li neko ima na stanju navedeni herbicid. Taj se herbicid koristio u vočarstvu u zimskom periodu, ima izrazito dugu karencu, ali je od 2002. godine zabranjen njegov uvoz i trgovina. Mlađi agroinženjeri se uopšte nisu susretali s tim, kamoli da je neko u Derventu to uspio prodati, rekla je načelnica Odjeljenja.

Takođe, nije primjećen ni povećani broj uginulih pasa lutalica ni kućnih ljubimaca.

Drugi pas koji se pojavio na mrežama je lutalica kojeg su hranili zaposlenih u restoranu koji ima dva izlaza prema ulicama Veljke Milankovića i prema kralja Petra I. Njega je hranila i jedna porodica, koja tvrdi da je nedavno bio udaren autom, istakla je.

Da bi otkrili da li se radi o otrovu za kojeg veterinar pretpostavlja bilo bi potrebno dio trupla psa poslati na toksikološko vještačenje u Beogradu.

Dio trupla se šalje, ali mi nismo ni nadležni za to. Naglašavam da se u ovom momentu niko službeno nije obratio inspekciji da prijavi trovanje ili nekakve neobične stvari u gradu, kao ni Policiji. Potpuno je nezahvalno postupati po objavama na društvenim mrežama, poručila je Dodig Pijetlović.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here