Vijesti Društvo Ističe rok za zamjenu oružanih listova

Ističe rok za zamjenu oružanih listova

0

Građani koji posjeduju oružje za ličnu bezbjednost dužni su do 31. decembra 2010. godine podnijeti zahtjev za zamjenu oružnih listova. Nepoštivanjem ovog zakonskog roka građani čine prekršaj za koji se, prema odredbama Zakona o oružju i municiji Republike Srpske, izriče novčana kazna u visini od 200,00 do 600,00 KM, uz obavezno izricanje zaštitne mjere oduzimanja oružja i municije. Pored toga, nepodnošenje zahtjeva za zamjenu oružnih listova u zakonskom roku, predstavljati smetnju za ponovno nabavljanje oružja za ličnu bezbjednost.

AmblemMUP-a

Načelnik CJB Doboj, Milić Lazarević, apeluje na građane da blagopvremeno izvrše zamjenu oružnih listova, kako bi izbjegli navedene prekršajne sankcije.

Lazarević je naveo da je u toku ove godine na području deset opština koje operativno pokriva CJB Doboj, oružne listove zamjenilo 41,86 % građana koji legalno posjeduju oružje za ličnu bezbjednost. Ohrabruje činjenica da su građani sa područja opštine Doboj ozbiljnije pristupili izvršavanju ove zakonske obaveze, pa je u oktobru mjesecu broj podnesenih zahtjeva znatno uvećan, odnosno jednak je ukupnom broju zahtjeva koji su podneseni u prethodnih šest mjeseci. Ovakav odziv građana rezultat je preduzetih aktivnosti CJB Doboj kao što su: veći broj provedenih javnih kampanja, održanih Foruma za bezbjednost garđana, sastanaka sa lovačkim i ribolovačkim društvima, sportkim sekcijama, saradnja sa mjesnim zajednicama, obavještavanje građana „od vrata do vrata“, kao i saradnje medija, koji su se pridružili našoj akciji na animiranju građana da ispune svoju zakonsku obavezu.

Procenat zamjenjenih oružnih listova najveći je na području opština: Brod (71%), Derventa (70,65%) i Teslić (70,40%), dok je najmanje zahtjeva podneseno na  području opštine Petrovo (33,75%).

Načelnik Sektora policije CJB Doboj, Dragan Prodanović, istakao je da se sprovode aktivnosti Centra na sprečavanju nezakonite upotrebe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava i upotrebe nedozvoljenih pirotehničkih sredstava. Prodanović je apelovao na građane da se u vrijeme predstojećih praznika suzdrže od upotrebe vatrenog oružja, a roditeljima savjetaovao da oružje, municiju i pirotehnička sredstva drže van domašaja djece, kako bi se izbjegle neželjene posljedice, koje se najčešće dešavaju u vrijeme obilježavanja novogodišnjih i božićnih praznika.

CJB Doboj

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here