Reportaže Izletište “Tešendići” spaja tradiciju, prirodu i savremeno ugostiteljstvo – FOTO

Izletište “Tešendići” spaja tradiciju, prirodu i savremeno ugostiteljstvo – FOTO

0

Na svega nekoliko kilometara od centra grada prema Lupljanici nalazi se izletište Tešendić, uspješna porodična priča koja je započeta prije čitavu deceniju, a danas već privlači brojne domaće i strane posjetioce.

Prava prirodna oaza jedinstvena je u gastronomsko-turističkoj ponudi Dervente i Republike Srpske i pruža brojne sadržaje.

Prije 10 godina smo započeli graditi imanje za svoju porodicu, ali je vremenom ideja stasavala i pretvorena u naš porodični posao. Izletište je posebno za naše posjetioce jer se nalazi u prirodi, a pored toga imamo i brojne sadržaje za najmlađe. Vikendom je naša sala za oko 200 ljudi naješće popunjena gostima brojnih svadbi i drugih proslava, priča mladi ugostitelj Petar Tešendić, najstariji sin Miodraga, glave porodice i osnivača ove sve popularnije destinacije.

Centralni dio izletišta je svakako jezero površine 12 dunuma, bogato brojnim vrstama ribe poput šarana, amura, tostolobika, linjaka i soma.

Zbog toga nas nerijetko posjećuju i sportski ribolovci koje privlače veliki primjerci ribe, poput tostolobika od 30 kilograma koji je nedavno upecan. Gosti često vole i da se provozaju čamcem, priča Petar.

Porodica Tešendić

Izletište je dobilo i funkcionalnu vodenicu koja se koristi za mljevenje brašna, ali posjetioce podsjeća i na neka starija vremena.

Moj prandjeda je bio vodeničar u svoje vrijeme, pa smo željeli na ovaj način nastaviti porodičnu tradiciju. U vodenici meljemo žitarice, pa tako imamo heljdino, kukuruzno i pšenično brašno, a pogačice od tog brašna služimo u našoj „Tešendijinoj krčmi“, ističe Petar.

Pored domaćih gostiju, izletište sve više privlači i strance koji posjećuju Derventu.

Svi se dive izletištu, i kažu da bi u drugim državama ovakva destinacija bila mnogo više podržana od institucija, čime se i mi nadamo. Iako imamo goste strance, nigdje nam ne može biti ljepše i bolje nego ovdje i trebamo se dobro potruditi da nas što više ostane na svome, zajedno sa svojim porodicama, naglašava dvadesetjednogodišnji ugostitelj.

Kako kaže, najbolja reklama je da goste privuku kvalitetnom ponudom koju će prepoznati svi.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here