Vijesti Društvo Jeste li primijetili neobične svijetleće objekte na nebu iznad Dervente? Ovo je...

Jeste li primijetili neobične svijetleće objekte na nebu iznad Dervente? Ovo je objašnjenje – VIDEO

1

Nekoliko naših sugrađana sinoć su oko 21 čas na nebu iznad Dervente vidjeli desetine svjetlećih objekata u pravilnoj formaciji.

Iako će vjerovatno mnogi pomisliti da ova svijetleća tijela imaju veze sa NLO-ima, stvar je puno jednostavnija, a vezana je za ekscentričnog Ilona Maska.

I ovoga puta radi se o mreži komunikacijskih satelita „Starlink“ kompanije „Spejs Eks“.

Sateliti se kreću pomoću vlastitih ionskih motora i postepeno penju na konačnu visinu od 550 kilometara krećući se brzinom od oko 28.000 km/h. Nakon što se pozicioniraju, više neće biti toliko uočljivi i ravnomjerno će se rasporediti oko čitavog Zemljinog obima.

Novih 60 satelita Starlink lansirano je s Floride 4. maja, a u trenutku kada su bili vidljivi s našeg područja nalazili su se na visini od oko 220 kilometara i kretali su se brzinom od oko 27.000 km/h.

Zamišljeno je da ovi sateliti šalju signal na bilo koju tačku na planeti i tako omoguće internet vezu na mjestima gde on trenutno nije dostupan. Sateliti koji trenutno služe za slanje internet signala lete na gotovo 36.000 kilometara iznad Zemlje, uglavnom su vezni za jedno područje i često ne pružaju stabilnu vezu.

Za razliku od njih, Maskovi sateliti će ploviti orbitom na visini od 500 do 1.200 kilometara, što bi trebalo da omogući bolju vezu koja će biti u rangu sa kablovskim i optičkim internetom na zemlji. Kako se obećava da će kreirati čitavu mrežu oko planete i leteti većom brzinom, plan je da Starlink učini internet dostupnim i onim dijelovima sveta koji su trenutno odsečeni od mreže.

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here