Vijesti Kultura i obrazovanje Knjiga “Devren(t)ske pjesme riječi i običaji” čuva djelić istorije ovog kraja –...

Knjiga “Devren(t)ske pjesme riječi i običaji” čuva djelić istorije ovog kraja – FOTO

0

Treće večeri festivala „Bosiljkovanje“ u hotelu Biser upriličena je promocija knjige „Devren(t)ske pjesme riječi i običaji“. Predstavljanje su upotpunile svojim nastupom ženske pjevačke grupe SKUD „Derventa“ i KUDM „Bosiljak“.

Knjigu su predstavili prof. teologije Slaven Vuković, zaslužan za izgled korica, urednik knjige mr. Damir Kljajić, lektori Jelena Radovanović i Dragana Plavšić, te istoričar Željko Vujadinović.

Moderator večeri Slobodan Nagradić upoznao je publiku sa kratkim crticama iz autorove biografije, te pročitao čestitku predsjednice CIOFF-a BiH Anke Rajič u kojoj se navodi da će o ovo djelo biti dio redovnog izvještaja o aktivnostima kojeg ova organizacija podnosi UNESCO-u.

Govoreći o knjizi, Nagradić je rekao da su mnogi pisci prikupljali slične materijale, ali da u njima nije bila zastupljena Derventa, što ga je dodatno motivisalo.

Prikupio sam i objelodanio 1.660 kratkih, brzih, potrkuša “devrenskih” pjesama i doskočica, 70 dugih, putničkih, okretaljki pjesama, oko 3.000 “devrenskih” riječi, opis običaja “Koledavci” u dervenskom kraju i, u vidu priloga, popis 1.120 izvornih grupa u BiH koje pjevaju uz šargiju, saz, dvojnice ili violinu. Knjiga još sadrži oko 115 fotografija albuma izvornjaka sa devrenskog kraja, od prve ploče koju su “Braća Begići” snimili 1969. godine, rekao je autor.

On se zahvalio svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana i to izdavaču “Besjedi” iz Banjaluke, pjesniku Slavku Pokrajcu, publicisti Savku Pećiću i drugima koji su učestvovali u nastanku djela.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here