Vijesti Kultura i obrazovanje Konkurs za upis učenika u prvi razred JU SŠC “Mihajlo Pupin”

Konkurs za upis učenika u prvi razred JU SŠC “Mihajlo Pupin”

0

JU Srednjoškolski centar „Mihajlo Pupin“ derventa raspisuje Konkurs za upis u prvi razred u školskoj 2018/2019. godini.

USLOVI ZA UPIS
1. Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa.
2. Učenik koji se upisuje u školu za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama može imati drugu starosnu granicu za upis u prvi razred.
3. U srednju školu učenici sa posebnim obrazovnim potrebama upisuju se na osnovu rješenja, nalaza i mišljenja nadležne stručne komisije o procjeni potreba i usmjeravanju djece i omladine sa smetnjama u razvoju i priloženog mišljenja o napredovanju učenika iz osnovne škole iz koje učenik dolazi.
4. Kandidat sa posebnim potrebama ne podliježe kriterijumima bodovanja za upis.
5. Uslov za upis učenika u prvi razred u umjetničku školu je položen poseban ispit.
6. Svi učenici sa teritorije Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine konkurišu pod jednakim uslovima za upis u prvi razred javne škole, bez obzira na to gdje su završili osnovnu školu.
7. Učenici iz drugih država mogu da konkurišu i upisuju se pod istim uslovima kao i učenici iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.
8. Prilikom predaje dokumenata za upis u prvi razred učenik iz druge države dužan je da dostavi dokaz o izvršenoj nostrifikaciji diplome ili dokaz da je zahtjev za nostrifikaciju diplome podnio Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.
9. Za sprovođenje javnog konkursa odgovorne su srednje škole.
10. Stručnu pomoć školama u organizovanju i sprovođenju konkursa, obavještavanje o njegovom toku i rezultatima, rješavanje spornih pitanja i drugu pomoć obezbijediće Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.
11. Ispunjavanje uslova kandidati dokazuju originalnim svjedočanstvom o završenom osnovnom obrazovanju i izvodom iz matične knjige rođenih.

II MJERILA I NAČIN IZBORA KANDIDATA
Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu:
1. Opšteg uspjeha u osnovnoj školi;
2. Posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu.

III VREDNOVANjE USPJEHA
Vrednovanje opšteg uspjeha u osnovnoj školi iskazuje se srednjom prosječnom ocjenom uspjeha na kraju godine, pomnožen sa brojem bodova na sljedeći način:

– u VI razredu prosječna (srednja) ocjena opšteg uspjeha pomnoži se sa dva,
– u VII razredu prosječna (srednja) ocjena opšteg uspjeha pomnoži se sa dva,
– u VIII razredu prosječna (srednja) ocjena opšteg uspjeha pomnoži se sa tri,
– u IX razredu prosječna (srednja) ocjena opšteg uspjeha pomnoži se sa tri.

Na osnovu opšteg uspjeha kandidat može da ostvari najviše 50 bodova. Vrednovanje posebnog uspjeha u osnovnoj školi vrši se iz pet predmeta zanačajnih za struku, zanimanje, smjer i odsjek na sljedeći način:

– u VIII razredu prosječna (srednja) ocjena iz pet predmeta pomnoži se sa dva,

– u IX razredu prosječna (srednja) ocjena iz pet predmeta pomnoži se sa dva.

Po ovom osnovu kandidat može da ostvari najviše 20 bodova. Po osnovu oba kriterijuma kandidat može osvojiti maksimalno 70 bodova.

V UPISNI ROKOVI
Upis učenika obavlja se u dva upisna roka: 1. u junskom roku, od 11. juna do 22. juna 2018. godine i 2. u julskom roku, od 02. jula do 13. jula 2018. godine.

1. JUNSKI UPISNI ROK
Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 11. 06. 2018. godine, a završava se u utorak, 12. 06. 2018. godine, za učenike koji imaju 60 i više bodova. Rezultati upisa objavljuju se u četvrtak, 14. 06. 2018. godine do 10,00 časova na oglasnoj tabli škole.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četverogodišnje i trogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 18. 06. 2018. godine, a završava se u srijedu, 20. 06. 2018. godine.

Rezultati upisa objavljuju se u petak, 22. 06. 2018. godine do 10,00 časova na oglasnoj tabli škole.

2. JULSKI UPISNI ROK
Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole i srednje trogodišnje škole u julskom upisnom roku počinje u ponedjeljak, 02. 07. 2018. godine, a završava se u srijedu, 04. 07. 2018. godine. Rezultati upisa objavljuju se u petak, 06. 07. 2018. godine do 10,00 časova na oglasnoj tabli škole.

Od ponedjeljka, 09. 07. 2018. godine, do petka 13. 07. 2018. godine, kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama gdje ima slobodnog mjesta.

VI DOKUMENTI ZA UPIS
Učesnici konkursa podnose školi potrebne dokumente:

1. Prijavu za upis (popunjava se prilikom prijavljivanja u školu);
2. Originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, odnosno nostrifikovano svjedočanstvo ili potvrda o podnesenom zahtjevu za nostrifikaciju;
3. Izvod iz matične knjige rođenih;
4. Diplomu “Vuk Stefanović Karadžić”;
5. Diplomu za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za zanimanje u srednjoj stručnoj školi, smjer u gimnaziji i odsjek u umjetničkoj školi;
6. Diplomu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja;
7. Adresirani koverat sa imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs.

Više informacija o bodovanju i redoslijedu kandidata mogu nači na našem sajtu www.ssc.derventa.rs.sr.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here