Vijesti Magazin Lica grada: Mr Željko Asentić vam preporučuje literaturu, muziku i film

Lica grada: Mr Željko Asentić vam preporučuje literaturu, muziku i film

0

U narednom periodu čitaocima donosimo novu zanimljivu rubriku. Naši sugrađani preporučivaće vam tri najbolje knjige koje su pročitali, muzički bend ili album koji vole da slušaju, te film koji je ostavio poseban utisak na njih. Nadamo se da ćete uživati!

Mr geografije Željko Asentić profesor je u derventskoj OŠ “19. april”. Učestvovao je u izradi odrednica vezanih za Derventu, sastavnog dijela Enciklopedije Republike Srpske, koju je objavila Akademija nauka Republike Srpske. Autor je
nekoliko naučno-stručnih i naučno-popularnih knjiga poput „Derventa – geografska, istorijska i turizmološka proučavanja“ (dvojezično: srpski i engleski), „Derventa – privredni potencijali“, „Programirano učenje geografije“, te naučnih i publicističkih radova.

LITERATURA:

1 – „Istorija Vizantije“, Georgi Ostrogorski
Klasik kojeg mogu da čitaju ne samo ljubitelji istoriografije, već svi oni koji vole pismeno izražavanje vrhunskog stila. Knjiga nudi argumentovanu (sa referisanjem na izvore), sveobuhvatnu spoznaju Vizantije i svih vidova života u njoj: političke, društvene, privredene istorije, kao i istorije ideja i privatnog života. Za nas su posebno interesantne veze i odnosi ovog hiljadugodišnjeg carstva sa slovenskim zemljama.

2 – „Novi Jerusalim“, Borislav Pekić
Zbirka priča koje se odnose na različite ličnosti i vremenske epohe, predstavlja finu mješavinu dokumentarnog i fantastike.

3 – „Samospoznaja“, Nikolaj Berđajev
Berđajev je najveći ruski filozof 20. vijeka. Iako je, uprkos aforističkom stilu, prilično teška za čitanje, knjiga nudi lucidne uvide u najdublje tajne ljudske egzistencije.

MUZIKA – U nekom mom, vlastitom „brainstormingu“ prvo što mi pade na „pamet“ je album „Californication“ grupe Red Hot Chili Peppers sa istoimenim hitom, ali i jednako popularnim „Scar Tissue“, „Otherside“ i drugim pjesmama. Album je postao vanvremen, jer se jednako sluša danas kao i potkraj prošlog vijeka i milenijuma kad se pojavio. Može biti poučan u smislu da razgolićuje sjaj i bijedu Holivuda.

FILM – Ako slučajno ima neko da nije gledao Benjinijev „Život je lijep“, jako puno je propustio. Naravno, poželjno je pogledati ovu vrhunsku tragikomediju (pola filma komedija, a otpola tragedija) više puta, jer film koji se ne gleda više od jedanput, ne zaslužuje da se gleda uopšte. Ne treba ni napominjati da najbolji italijanski film, sa puno duha (i duhovitosti), nosi snažne poruke i podstiče na razmišljanje.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here