Vijesti Magazin Lica grada: Pjesnik Saša Mičić vam preporučuje literaturu, muziku i film

Lica grada: Pjesnik Saša Mičić vam preporučuje literaturu, muziku i film

0

U narednom periodu čitaocima donosimo novu i nadamo se zanimljivu rubriku. Naši sugrađani preporučivaće vam tri najbolje knjige koje su pročitali, muzički bend ili album koji vole da slušaju, te film koji je ostavio poseban utisak na njih. Nadamo se da ćete uživati!

Saša Mičić je profesor razredne nastave, zaposlen je u OŠ „Nikola Tesla“. Bavi se književnim radom i do sada je objavio knjigu „Šta smetaju riječi“ (Banja Luka, 2017). Dobitnik je nekoliko priznanja, a njegovi radovi su objavljivani u književnim časopisima i zbornicima.

LITERATURA

 1 – „Mali princ“, Antoine de Saint Exupery
Kako preporučiti knjigu, a ne navesti jedno od najčitanijih djela ikada. Ovo djelo je djelo koje savršeno spaja svijet odraslih i svijet djece, te briše granicu između književnosti za djecu i književnosti za odrasle. Gotovo iz svake rečenice u ovoj knjizi mogu se izvući poruke koje upozoravaju na prave vrijednosti, način razmišljanja i odnos prema svijetu.

„Za sve ljude zvijezde ne znače isto. Za jedne, koji putuju, zvijezde su vodiči. Za druge, one su samo male svjetiljke. Za učenjake, one su problemi. Za poslovnog čovjeka one su bile zlato. Ali sve te zvijezde tamo ćute. A ti, ti ćeš imati zvijezde kakve niko nema…“

 2 – „Životinjska farma“, George Orwell
Ova dubokoumna i duboko imaginativna alegorijska satira, često i zabranjivana zbog tema koje obrađuje, smještena u životinjski svijet, govori nam o ljudskoj nemoći da odoli zavodljivim čarima moći i vlasti. U knjizi je opisan sunovrat koji ide korak po korak, od utopije do distopije, odnosno samog totalitarizma. Ponajbolje je Orvelovo djelo uz „1984.“ i „Sveštenikovu kći“.

„Dvanaest glasova bijesno je vikalo, i svi su bili jednaki. Sada je bilo jasno šta se promijenilo u izgledu svinja. Pogled životinja koje su stajale napolju klizio je od svinje do čovjeka, od čovjeka do svinje, i ponovo od svinje do čovjeka; ali, već je bilo nemoguće raspoznati ko je svinja, a ko čovjek“.

3 – „Čovjek zvani Ove“, Fredrik Backman
Kada je u pitanju posljednja preporuka, preporučiću vam knjigu novijeg datuma koju sam i sam na preporuku pročitao, iako sam i sam vrlo često bio skeptičan kada su u pitanju knjige koje su posljednjih godina postale planetarno popularne. Ovo je topla priča o životu i ljubavi i moj svojevrstan pokušaj da u mojim današnjim preporukama svako pronađe po nešto za sebe. Postoji i film snimljen po ovom romanu, ali bih vam svakako uvijek savjetovao knjigu ispred filma.

MUZIKA – Danas ću da utišam rokera u sebi i umjesto toga preporučim pjevača sa našeg govornog područja, Kemala Montena, tu tananu i toplu ljudsku dušu, koji nam je u amanet ostavio zaista veliki broj nevjerovatnih pjesama koje nemaju roka trajanja. Njegove pjesme: „Dušo moja“, „Jedne noći u decembru“ i mnoge druge su zaista vanvremenske i predstavljaju svojevrsnu muzičku lektiru.

FILM – Meni kao velikom filmofilu veoma je teško da vam danas preporučim samo jedan film, ali ako to moram učiniti, svakako bih preporučio film  „Čovjek sa Zemlje“ koji je režirao Richard Schenkman. U pitanju je jedan niskobudžetni, ali veoma kvalitetni naučno-fantastični film čija se gotovo čitava radnja odvija u jednoj sobi u kojoj se vode filozofski razgovori. Film je prožet temama besmrtnosti, religijskih dogmi i krhkosti vlastitog postojanja. Otvorite svoj um, upregnite moždane vijuge i uživajte u ovom, po meni već kultnom, filmu.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here