Vijesti Kultura i obrazovanje Marilovićeva među učesnicima 52. Brankovog kola

Marilovićeva među učesnicima 52. Brankovog kola

0

U najstarijoj srpskoj čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji danas je svečano zatvoreno 52. “Brankovo kolo”, manifestaciji na kojoj je mali dio svoga stvaralaštva predstavila i derventska književnica Aleksandra Marilović.

Ona je kao ranija dobitnica nagrade “Stražilovo“ imala priliku da recituje stihove svoje dvije pjesme, a u rubrici “Stražilovski laureati iz riznice Brankovog kola” su se predstavili pjesnici Valentina Milačić i Dimitrije Nikolić.

Inače, manifestacija je protekla u znaku 140. godišnjice prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo, čime je u prvi plan podignuto Stražilovo kao srpski Parnas, kao svjetlost maternjeg jezika koja se ogleda u jedinstvenoj “stražilovskoj liniji pevanja u srpskom jeziku”, saopštili su ogranizatori.

Svečanost je otvorena nastupom hora Karlovačke gimnazije kojim diriguje profesorica Mila Radonić, a centralni događaj na svečanom zatvaranju 52. Brankovog kola bilo je uručenje Međunarodne nagrade ‘Branko Radičević’ Jeleni Lengold za ukupno pesničko i književno delo.

Nagradu je uručio Nenad Grujičić, predsednik žirija, u kome su još bili Andrea Beata Bicokk i Radmilo V. Radovanović.

Kao stvaralac, Jelena Lengold izražava ultrasvest o nemogućnosti stvaralačke simbioze umetnosti i politike. Ona se oslanja na prekognitivna svojstva talenta koji joj otvara najšira polja stvaralačke slobode. Poezija Jelene Lengold uzima detinjstvo i svakodnevicu kao temporalni i prostorni mizanscen gde se ukazuju stvarnosni likovi i sudbine, događaji i doživljaji običnih ljudi. Prolazno i zemaljsko, zbiljsko i konkretno, predstavljaju osnovu za poetski maštarijum maternjega jezika u knjigama Jelene Lengold. Sve su to svojevrsne poetske kaže sa neprestanim otkrivanjem obilja čuda iz riznice stvarnosti i života porodice, procesa individuacije i formiranja pogleda na svet. Tu se javljaju i gotovo istiniti stihovi o odnosu muškog i ženskog principa, ushita i padova, ljubavi i razlaza, sa finim valerima humora i ironije kao oblika relativizacije ozbiljnosti problema i iskušenja, rekao je Grujičić ovom prilikom.

Agencije

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here