Vijesti Društvo Marko je jedini registrovani kućni majstor u našem gradu

Marko je jedini registrovani kućni majstor u našem gradu

1

Naš sugrađanin Marko Lazarević odlučio je da svoju ljubav prema „majstorisanju“ pretvori u pravi pravcati posao. Dervenćani odnedavno mogu da u svim nepredviđenim situacijama, kada im je neophodna pomoć električara, vodoinstalatera ili bravara, da se obrate na njegovu adresu.

Sastavljanje, rastavljanje, manje kućne popravke na elektroinstalacijama, namještaju, stolariji, vodoinstalacijama ili bravariji, Markova su fascinacija od malena. Kao malo koji desetogodišnjak on je od svojih roditelja, umjesto igračaka, slagalica, autića i lopti, tražio ni manje-ni više nego „aku“ bušilicu.

Naravno, njima nije padalo na pamet da u to vrijeme tako skupu „igračku“ kupe djetetu. Dosta sam sam naučio od oca koji je uvijek volio da nešto majstoriše, iako je ekonomista po zanimanju, pa je tako na selu prije rata sam napravio kuću od temelja do krova, a poslije i još dva pomoćna objekta. Tako sam se i ja još od malena zainteresovao za majstorisanje. Meni je taj “majstorluk” oduvijek bio hobi, jednostavno to me ispunjava i opušta, a sad mi je postao i samozaposlenje, priča Marko.

Kućne popravke su mu donijele i prvi džeparac i to još kao osnovcu. Kada su komšije vidjele da je bez problema zamijenio dotrajale baglame na kuhinskom plakaru, odmah su ga „angažovale“ da i njima uradi isto. „Pala“ je i nagrada u vidu 20 tadašnjih njemačkih maraka.

Sjećam se te zelene novčanice u mojim rukama kao da je juče bilo, gledao sam u nju kao u sveti gral. Ja sam toliko bio fasciniram tom svojom prvom zaradom u životu da nisam htio ni da potrošim tu novčanicu nego sam je čuvao, a da nije ubrzo došlo do povlačenja njemačke marke iz opticaja mislim da bi je i danas imao. Sad mi je i žao što sam je potrošio jer bih je baš volio imati, kroz osmijeh će Marko.

Kasnije je svoju „nadležnost“ proširo i na čitavo stubište, pa je tako pune dvije decenije besplatno popravljao sve kvarove, pa čak i one kojima se nije do tada bavio, poput stolarije, ograda ili rasvjete (koja se često znala kvariti do krpljenja krova).

Svoje vještine je potom „brusio“ sa zetom Darkom koji ga je podučio o majstorluku raznih vrsta i sa kojim je radio prve (plaćene) poslove, da bi kasnije iskustvo i vrijedno znanje usvajao od najboljih lokalnih majstora kojima je bio pomoćnik.

Takvih je ovdje do prije 10-15 i više godina bilo mnogo, a izdvojio bih Ivana Kovalja i Radeta Lukića, koji su ne samo da vrhunski električari, nego i dobri ljudi. Kako sam jedno vrijeme radio u Njemačkoj kao elektroinstalater, mogu reći da je to bilo jedno dragocjeno iskustvo, kako u smislu posla, tako i životnih lekcija. Veliku zahvalnost tokom boravka u inostranstvu dugujem šefu Milanu, rodom iz Drvara, koji mi je mnogo pomogao. Svakom bi poželio da bar sedam dana radi u Njemačkoj da vidi kako funkcioniše jedan ozbiljan sistem u kojem se ne traži da radite brzo, niti ko vrši pritisak, ali se zahtjeva odgovornost i pedantnost. To Nijemci jako cijene i dobar radnik je u Njemačkoj svetinja, priča Marko svoja pozitivna iskustva koja je primijenio i u svom radu.

Kućni majstor se bavi kućnim popravka elektroinstalacija, namještaja, stolarije, vodoinstalacija i bravarije.

Trudim se da radim maksimalno odgovorno, precizno i pedantno, a ako nekome kažem da dolazim u podne to znači da zaista dolazim. Nakon završenog posla sve počistim do kraja da iza mene ne ostane nikakvog dodatnog posla, što sam takođe naučio u Njemačkoj. Najčešće me ljudi zovu da zamjenim česme, utičnice, prekidače ili rasvjetna tijela, odnosno popravku ili zamjenu brava na vratima, kaže mladi zanatlija.

Danas zanati nisu previše popularni kod mladih osoba, iako su sve više na cijeni. Marko sa druge strane kaže da mu je žao što samostalan rad nije započeo i ranije.

Trebao sam ponovo da idem u Njemačku, a kako se zakomplikovalo dobijanje vize, prešao sam na „plan B“ i registraciju djelatnosti, tako da Derventa odnedavno ima jedinog registrovanog kućnog majstora. Iako je to kod nas jedno po prilici neugledno zanimanje ja volim to da radim, a moram priznati da se ta ideja u mojoj glavi pojavila prije više od 10 godina, a ni sam ne znam što se ranije nisam odlučio na taj korak, iskren je mladi Dervenćanin.

Markove radove možete pogledati i na Fejsbuk i Instagram stranici.

Derventa Cafe

 

 

 

 

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here