Vijesti Kultura i obrazovanje Među četiri resursna centra u Srpskoj: “Budućnost” podrška školama u provođenju inkluzivne...

Među četiri resursna centra u Srpskoj: “Budućnost” podrška školama u provođenju inkluzivne nastave

0

Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ Derventa jedna je od četiri ustanove u Republici Srpskoj koja je dobila status resursnog centra za podršku inkluzivnom vaspitanju i obrazovanju, odlučilo je Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Resursni centri za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje zamišljeni kao podrška svim predškolskim ustanovama i osnovnim školama kojima je potrebna pomoć u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Tako će, pored obrazovanja slijepe i slabovidne djece, Centar pružati usluge slijepim i slabovidim učenicima i djeci koja su u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama na teritoriji cijele Republike Srpske.

– Takođe, od sada ćemo pružati i usluge svim učenicima i djeci sa smetnjama u razvoju koja su u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama na našoj regiji koja obuhvata Derventu, Brod, Modriču, Vukosavlje, te Bijeljini i Zvorniku, zaključno sa Srebrenicom i Vlasenicom. Mi ćemo imati zadatak da evidentiramo djecu, procjenimo sposobnosti i potrebe djece, da radimo individualno sa učenicima, savjetodavni sa nastavnicima i roditeljima, te da obučavamo u upotrebi asistivnih tehnologija, adaptaciji udžbenika i slično, kaže direktor ustanove Vladan Popović.

JU „Budućnost“ će, u svrhu organizovanja rada iz nadležnosti Resursnog centra, otvoriti posebnu područnu kancelariju u JU Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Bijeljini i zaposliti stručnog radnika kao radnika JU „Budućnost“.

Direktor Centra “Budućnost” Vladan Popović

Škole u kojima će biti formirane kancelarije resursnih centara za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje će na regionalnom nivou imati priliku da svoje znanje i iskustvo podijele sa drugim nastavnicima, djecom i roditeljima.

Osnivanje resursnih centara je veliki iskorak jer imamo oko 1.500 djece sa smetnjama u razvoju osnovnoškolskog uzrasta koja imaju nalaz i mišljenje komisije formirane u skladu sa propisima kojima se uređuje socijalna zaštita. Nismo do sada imali ravnomjerno raspoređenu stručnu uslugu na teritoriji cijele Republike Srpske i sada ćemo pojačati podršku ovoj djeci jer će stručne usluge u prostorima tri škole biti svima dostupne, rekla je ministar Natalija Trivić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here