Vijesti Društvo Menadžment Doma zdravlja: Pored redovnih radiološko-ultrazvučnih pregleda, Dervenćankama dostupna i mamografija

Menadžment Doma zdravlja: Pored redovnih radiološko-ultrazvučnih pregleda, Dervenćankama dostupna i mamografija

0

Menadžment Doma zdravlja podsjeća sugrađane da se u okviru Službe za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku izvode dijagnostičke procedure standardne radiografije, radiografije u stomatologiji, ultrazvučne dijagnostike i mamografije, koja se izvodi na novom savremenom mamografskom uređaju (opširnije OVDJE).

Mamografija je dijagnostička metoda koja predstavlja „zlatni standard“ u detekciji karcinoma dojke, a za ovu specifičnu vrstu snimanja dojki koristi se mala doza zračenja koja je bezopasna i nije štetna za zdravlje žena.

Cilj mamografije je rano otkrivanje raka dojke prije pojave prvih simptoma, napominju u Domu zdravlja.

Pregled traje dvadesetak minuta i ne zahtjeva posebnu pripremu, osim što prije pregleda ne treba koristiti kreme, losione, dezodorans ili puder u predjelu pazušnih jama jer navedena sredstva mogu da sadrže tvari koje otežavaju analizu tj daju lažno pozitivan nalaz, ističu iz ove zdravstene ustanove.

Rukovodilac službe dr Biljana Živković, spec. Radiolog

Preporuka je da se sa redovnim mamografskim pregledima započne sa navršenih 40 godina života i da se ponavljaju u pravilnim vremenskim intervalima i to kod mlađih žena na svakih 12 do18 mjeseci, dok kod žena koje su ušle u menopauzu na svakih 18 do 24 mjeseca, prema savjetu radiologa, a u skladu sa ličnim faktorima rizika.

Mamografski pregled se po potrebi dopunjuje drugim dijagnostičkim procedurama. Izbor vrste pregleda i učestalost njegovog izvođenja potrebno je prilagoditi svakoj ženi ponaosob, njenoj starosnoj dobi, njenoj građi dojke i njenom trnutnom hormonskom statusu, podsjećaju iz DZ Derventa.

U službi za radiološku u ultrazvučnu dijagnostiku navedeni pregledi se obavljaju na uputnicu ljekara porodične medicine, a moguće je obaviti i komercijalne preglede na preporuku nekog od doktora specijaliste.

Pored mamografije, kao komercijalne usluge u Službi za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku se obavljaju i ultrazvuk košatnozglobnog sistema i kolor-dopler krvnih sudova vrata, a pregledi se zakazuju na broj telefona 065 078 267.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here