Vijesti Društvo Milanović odlikovao jedinicu koja je u Derventi i Posavini počinila prve i...

Milanović odlikovao jedinicu koja je u Derventi i Posavini počinila prve i najteže ratne zločine

1

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je tokom obilježavanja 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa tu brigadu Redom Nikole Šubića Zrinskog za “iskazano junaštvo njenih pripadnika u Domovinskom ratu”.

Milanović je priznanje uručio predsjedniku Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata 103. brigade HVO-a Derventa Marinku Nikolašu i ratnom komandantu brigade Mati Bilonjiću.

Treba podsjetiti da se radi o jedinici koja je na ovim prostorima počinila prve i najteže zločine za koje su osuđeni pripadnici HVO-a Azra Bašić, Damir Lipovac, braća Esad i Derviš Čavalič, Damir Lipovac i drugi.

I sam Milanović je priznao u današnjem obraćanju da je HVO ratovala na ovom prostoru, uz pomoć dijela muslimana.

Čudo je da se Posavina i Derventa branila nekoliko mjeseci. Ovdje su se borili ljudi iz Hrvatske. Hrvatska je izložila sebe, Tuđman i njegovi saradnici. To su bile ispravne odluke. Tadašnji neprijatelj, Beograd i Bosanski Srbi su bili puno jači. Zato ovo nije bila izdaja već herojska borba, poručio je Milanović.

Milanović je položio vijence na spomen obilježju na Rabiću i gradskom Mezarju, a potom prisustvovao misi u crkvi Svetog Jure u centru grada, gdje je odlikovao jedinicu koja je samo par desetina metara u Domu vojske formirala logor za Srbe.

Gradska boračka organizacija Derventa, Gradski odbor Udruženja Veterana i Gradski odbor Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila osudile su čin odlikovanja (opširnije OVDJE).

Osudama se pridružio i narodni poslanik Igor Žunić (opširnije OVDJE).

Gradski odbor SNSD-a traži ostavku Marinka Nikolaša jer ga smatraju odgovornim za organizaciju događaja (opširnije OVDJE), dok je SDS, optužujući vlast za provokativnu posjetu, organizovao i protest (opširnije OVDJE).

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here