Vijesti Društvo Mine još uvijek prijete

Mine još uvijek prijete

0

Iako je od završetka ratnih dejstava na području derventske opštine prošlo 18 godina, još uvijek ima područja koja nisu očišćena od mina. S obzirom na visok intenzitet ratnih aktivnosti na području Dervente, na mnogim lokacijama mine prijete.

Obilježavanje takvih područja i upozoravanje na opasnost od mina jedan je od prvih koraka u postupku deminiranja, a brčanska NVO “Posavina bez mina” nedavno je okončala takav projekat na prostoru opštine Derventa. Ovaj projekat je finansirao “International Trust Fund” (ITF) iz Slovenije, jedan od glavnih finansijera deminiranja i pružanja pomoći žrtvama mina.

– Cilj projekta je da se stanovništvo sa područja Dervente upozori na još uvijek veliku opasnost od mina. U tu svrhu, nakon što su obilježena područja u Trstencima, Pjevalovcu, Bosanskim Lužanima, Bosanskom Dubočcu, Gornjim Božincima, Bijelom Brdu, Beglucima i Gornjoj Lupljanici, postavljeno je pet bilborda sa ucrtanom minskom situacijom – kaže koordinator projekta Svjetlana Pavlović.

Ona naglašava činjenicu da se uglavnom deminira zemljište prve i druge kategorije kontaminacije minama, dok se zemljište treće kategorije, odnosno šume, uglavnom zaobilaze.

– Broj žrtava od mina jedno vrijeme je bio u stalnom padu, ali je tokom nekoliko posljednjih godina opet počeo da raste – kazala je Pavlovićeva.

Č.V. – Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here