Vijesti Društvo Mine još uvijek prijete

Mine još uvijek prijete

0

Iako je od završetka ratnih dejstava na području derventske opštine prošlo 18 godina, još uvijek ima područja koja nisu očišćena od mina. S obzirom na visok intenzitet ratnih aktivnosti na području Dervente, na mnogim lokacijama mine prijete.

Obilježavanje takvih područja i upozoravanje na opasnost od mina jedan je od prvih koraka u postupku deminiranja, a brčanska NVO “Posavina bez mina” nedavno je okončala takav projekat na prostoru opštine Derventa. Ovaj projekat je finansirao “International Trust Fund” (ITF) iz Slovenije, jedan od glavnih finansijera deminiranja i pružanja pomoći žrtvama mina.

– Cilj projekta je da se stanovništvo sa područja Dervente upozori na još uvijek veliku opasnost od mina. U tu svrhu, nakon što su obilježena područja u Trstencima, Pjevalovcu, Bosanskim Lužanima, Bosanskom Dubočcu, Gornjim Božincima, Bijelom Brdu, Beglucima i Gornjoj Lupljanici, postavljeno je pet bilborda sa ucrtanom minskom situacijom – kaže koordinator projekta Svjetlana Pavlović.

Ona naglašava činjenicu da se uglavnom deminira zemljište prve i druge kategorije kontaminacije minama, dok se zemljište treće kategorije, odnosno šume, uglavnom zaobilaze.

– Broj žrtava od mina jedno vrijeme je bio u stalnom padu, ali je tokom nekoliko posljednjih godina opet počeo da raste – kazala je Pavlovićeva.

Č.V. – Glas Srpske

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here