Vijesti Kultura i obrazovanje Motivi Dervente predstavljeni kistom i olovkom samoukih umjetnika – FOTO

Motivi Dervente predstavljeni kistom i olovkom samoukih umjetnika – FOTO

0

Posljednjeg dana ovogodišnjeg izdanja Derventskog srca posjetioci su imali priliku da vide likovne radove i crteže jedne neobične kombinacije stvaralaca; proslavljenog rukometnog golmana i osvajača olimpijske medalje Abaza Arslanagića, profesora matematike Midhada Alića i likovnog pedagoga Miroslava Suhaja.

Govoreći o pokojnom Suhaju, Fadil Pelesić je istakao da se radi o jednoj od rijetkih Dervenćana o kojem baš svi misle sve najbolje.

Ova izložba je na jedan način i tužna, ali pokazuje porodici koliko ljudi ovog grada vole Miroslava. Do prije dvadesetak dana smo išli u štampariju i kovali planove o pravljenju izložbi njegovih fotografija, jer blago koje je sakupio i ostavlja Derventi niko ne može ni procijeniti, prisjetio se Pelesić.

Malo je poznato da proslavljeni Abaz Arslanagić vrlo dobro barata kistom i bojama, a večeras su se u to mogli uvjeriti i posjetioci Centra za kulturu. Dominantna tema njegovih radova je naravno – Derventa.

Ja nisam likovno obrazovan čovjek, ali sam u svoje slike utkao ljubav i sreću i biće mi drago ako u tim slikama prepoznate moju derventsku emociju koju svi mi imamo. Prije korone nisam „sastavio“ dvije boje, ali su me moji profesori Miroslav i Razija Deulić naučili dobro crtati olovkom, a posebno me zaintrigirao rad mog prijatelja Hamdije Alijagića, i vremenom sam, samouk, i ja uspio da naslikam nekoliko svojih radova, istakao je popularni Ako.

Alić je umjenost volio od malih nogu, a iako se opredijelio za prirodne nauke, nakon radnog vijeka mogao se posvetiti slikarstvu i crtanju.

Samouk sam, ali sam se družio sa slikarima koji su mi davali savjete i ohrabrivali me. Uradio sam nešto za svoju dušu i te slike za mene nemaju cijenu. Večeras sam predstavio svoje crteže, a moj profesor Miroslav me prvo naučio kako se šilji olovka, a poslije sam se družio njiegovim crtežima na tabli, rekao je Alić.

Večerašnja manifestacija završena je nastupom hora „Mozaik“, a sutra od 11 časova biće upriličena i dodjela priznanja koja nose ime po ovoj manifestaciji.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here