Reportaže MZ Kuljenovci: Pumpa za vodu prioritet

MZ Kuljenovci: Pumpa za vodu prioritet

0

Početkom jula tekuće godine Skupština opštine Derventa je usvojila odluku kojom su Kuljenovci izdvojeni iz Mjesne zajednice Agići, kojoj su od rata pripadali.

IMG_9742
Kulenovci obuhvataju veliku površinu, ali su razuđeni

Time je formirana trenutno najmlađa mjesna zajednica, ili bolje rečeno, vraćen je prijeratni status mjesne zajednice i ovom dijelu naše opštine. Inicijativa za izdvajanje potekla je od udruženja „Kuljenovci – Markovac“ koju su osnovali stanovnici ove mjesta koji su trenutno nastanjeni uglavnom u Slavoniji i Zagrebu. Za cilj ima da se lakše čuje glas ove zajednice, koji je u okviru velikih Agića teško mogao biti prioritet u odnosu na potrebe te mjesne zajednice.

Vrlo brzo nakon zvaničnog formiranja, održani su i izbori za članove savjeta na kome su pripadnici ovog udruženja osvojili svih pet mjesta, tako da je sasvim jasno da će, nakon konstitutivne sjednice, mjesto predsjednika Savjeta MZ Kuljenovci pripasti upravo nekom od članova ovog udruženja.

– Od oko tristo domaćinstava koje je u Kuljenovcima živjelo danas ih ima 40-ak, dok je još toliko kuća u postupku obnove, odnosno prikupljena je odgovarajuća dokumentacija i aplicirano kod organizacija koji se time bave. Kulenovci obuhvataju veliku teritoriju, ali su uglavnom rijetko naseljeni i razuđeni, počinje priču o Kuljenovcima Cvita Anđelković, koja bi u narednom periodu trebala da bude svojevrsna spona između Kuljenovčana u dijaspori i opštinske administracije.

Kao prioritet među potrebama stanovnika Kuljenovaca nameće se obezbjeđivanje pitke vode. Razumljiv je to zahtjev s obzirom da naselje ima izgrađen funkcionalan vodovod i rezervoar, te da nedostaje samo pumpa koja bi vodu sa izvorišta Koraće dovela do kuljenovačkih potrošača. Rađeno je nekoliko finansijskih analiza o sredstvima koje je neophodno obezbijediti za rješenje ovog problema, a prema zadnjoj procjeni neophodno je oko 30.000 maraka. S obzirom na veličinu naselja, radi se o velikom iznosu, tako da se očekuje i pomoć lokalne zajednice.

Zahvaljujući donacijama jedan dio putne infrastrukture ranije je rekonstruisan, dok je plan da se drugi dio puta popravi udruživanjem privatnih donacija Kuljenovčana i opštine.

Još jedna od mogućih investicija u Kuljenovce jeste i izgradnja zgrade mjesne zajednice. Naime, i danas postoji temelj koji je bio namijenjen za školu, a kako su stanovnici ovog dijela opštine uglavnom stariji ljudi, tu bi se mogla izgraditi manja zgrada za potrebe mještana.

– Ljudi bi se mogli tu okupljati, pa ne bi morali neke aktivnosti, poput izbora, provoditi u privatoj kući, dodaje Anđelkovićeva.

Obzirom na situaciju i to što velika većina prijeratnih stanovnika živi van Kuljenovaca, njihov angažman se najčešće svodi na prikupljanje novčanih sredstava za realizaciju nekih od projekata.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here