Vijesti Kultura i obrazovanje Nastup u Poljskoj

Nastup u Poljskoj

0

Članovi SKUD “Derventa” od 31.07. – 06.08.2012. gostovali na VII Internacionalnom festivalu folklora pod nazivom “MEETING OF PODLASIE” koji se održavao u pet gradova Istočne Poljske.

Nastup u Poljskoj

– Pored članova SKUD-a koji su bili jedini predstavnici naše zemlje učestvovale su i grupe iz Srbije, Česke, Litvanije, Sicilije, Slovačke kao i nekoliko ansambala iz Poljske. Članovi našeg Društva su u toku pet festivalskih dana učestovali na koncertima u pet gradova Istočne Poljske na kojima su se predstavili Igrama iz Dervente, Glamoča, Podgrmeča, Šumadije, pjesmama u interpretaciji Ženske pjevacke grupe kao i izvornim numerama na šargiji i violini.

Organizatori i publika u Poljskoj bili su oduševljeni raznolikošću igre i kostima, svi nastupi su bili propraćeni sa velikom pažnjom. Posebno su bili oduševljeni izvođnjem “Gluvog Glamočg kola” jer nisu imali prilike vidjeti taču koja se u cijelosti izvodi bez muzičke pratnje – ističu u SKUD-u Derventa.

U slobodnom dijelu festivala organizatori su organizovali obilazak svih znamenitosti u regiji Podlasie, tako da su članovi SKUD-a imali priliku obići rezervat bizona, zatim znamenitosti najvećeg grada te regije Bialystok, muzej pisanica, pravoslavnu crkvu u mjestu Hajnowka. U povratku članovi su proveli nekoliko sati obilazeći glavni grad Poljske Varšavu.

Uprava društva se zahvaljuje opštini Derventa i Ministarstvu prosvjete i kulture RS koji su omogućili da članovi društva otputuju u Poljsku i na taj način predstave tradiciju i običaje naše zemlje.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here