Vijesti Društvo Nekadašnji radnici “Unisa” traže “povezivanje” radnog staža

Nekadašnji radnici “Unisa” traže “povezivanje” radnog staža

0

Bivši radnici fabrike cijevi „Unis“ iz Dervente u stečaju najavljuju tužbu protiv Vlade Republike Srpske ako im se ne „poveže“ radni staž, odnosno uplati doprinos za PIO, prilikom odlaska u penziju.

Naime, stečajni upravnik preduzeća Dragan Danilović je nedavno podnio zahtjev za odobrenje sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika Komisiji za realizaciju Osnova socijalnog zbrinjavanja.

Ako nema svojine Republike Srpske, odnosno državne svojine, tada nema ni osnova da se takva društva rješavaju putem programa, odnosno sredstvima iz budžeta Republike Srpske. S obzirom na navedenu strukturu kapitala i perioda u kome su nastale obaveze, odnosno dugovanja za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje jasno je da se zahtjev za socijalno zbrinjavanje radnika ovog preduzeća ne može razmatrati jer bi bilo suprotno osnovama programa socijalnog zbrinjavanja radnika. Predmetno preduzeće je u većinskom vlasništvu privatnih fondova (nije u vlasništvu Republike Srpske) u periodu kada su obaveze za doprinose i PIO nastale, stoji u odgovoru komisije.

Oni dodaju da je iz evidencije fonda PIO vidljivo da su sve obaveze izmirene od 1998. do 2012. godine, dok se ostatak duga koji iznosi 4,1 miliona KM odnosi na period nakon 2012. godine, odnosno nakon privatizacije.

Do sada su prema ranijem Zaključku Vlade Republike Srpske penzionisana 23 radnika za koje su izmirena dugovanja po ovom osnovu, dok trenutno 13 radnika nekadašnjeg Unisa želi da se penzionište.

Nama nije povezano oko 5 godina radnog staža, a oko godinu i po dana već niko nije penzionisan prema Zaključku Vlade. Kome god smo se obraćali niko nam nije odgovorio, osim ministra finansija Zore Vidović koja je rekla da je sve proslijedila Ministarstvu rada, kaže Radosava Milanković, predstavnik radnika nekadašnjeg „Unisa“.

Upravo od odgovora Ministarstva radai boračko-invalidske zaštite će i zavisiti da li će se radnici upustiti u tužbu protiv Vlade.

Moram napomenuti da smo se prije stečaja obraćali i tri puta sastajali sa ministrima Ministarstva rada i rukovodstvu Poreske uprave koji su nam obećavali da će sve to biti riješeno, ali sada se ispostavlja da to nije tako, kaže Milankovićeva.

Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here