Vijesti Kultura i obrazovanje Njen hobi oživljava maštu: Goranine ilustracije oduševljavaju kupce u svim krajevima svijeta...

Njen hobi oživljava maštu: Goranine ilustracije oduševljavaju kupce u svim krajevima svijeta – FOTO

0

Dervenćanka Gorana Šarenac, inače master inžinjer geodezije, svoju ljubav prema crtanju pretočila je u jedan zanimljiv hobi – izradu ilustracija i portreta.

Zahvaljujući pogodnostima koje pruža internetska stranica „Fiverr“ Goranine ilustracije stigle su do različitih krajeva svijeta, poput SAD-a, Britanije, Holandije, Jordana i Katara. Kupac njenih radova iz daleke Sjeverne Irske nedavno ju je oduševio gestom – izradio je slikovnicu i poslao ju na Goraninu adresu u Derventi.

Jedan od poslednjih klijenata iz Anahilta, u Sjevernoj Irskoj, poslao mi je poštom jedan finalni primjerak dječije slikovnice “Allegra and the magic toothpaste” koju sam oslikala i uredila kao poklon njegovoj kćerkici. Usrećuje me kada poslije mnogo truda vidim plod svog rada, a još vise kada svojim ilustracijama nekome pomognem da oživi svoju priču ili pjesmu, ushićena je Gorana povodom neočekivanog poklona.

Ipak, do uspjeha i prepoznatljivosti na globalnoj mreži se ne dolazi slučajno. Gorana je svoju ljubav prema crtanju još od malih nogu nastojala unaprijediti.

Od kad sam bila dijete voljela sam da crtam i to se do dan danas nije promijenilo. Trudila sam se da se što više usavršavam, tako da sam tokom studija završila kurs crtanja u Banjoj Luci kod profesora Mihajla Nikolića. Slikanjem sam se počela baviti amaterski, a inspiraciju pronalazim u svemu što volim – knjigama, muzici, prirodi, otkriva mlada ilustratorka.

Na početku najviše je crtala portrete, a sada su to ilustracije i naslovnice za knjige i dječije slikovnice.

Trenutno radim na internet stranici “Fiverr” kao “frilanser”, ali i po narudžbi za prijatelje i poznanike iz Dervente i Banja Luke koji imaju želju da objave roman, zbirku pjesama ili slikovnicu, što mi omogućava da dodatno zaradim, pojašnjava Gorana.

I slobodno vrijeme Gorana provodi na koristan način. Pored crtanja i slikana, daje instrukcije iz matematike, čita knjige i uživa u dugim šetnjama.

Derventski pisci prepoznali Goranin rad

Gorana uređuje i tekstove za knjige, osmišljava i izrađuje korice, te ih pripremu za štampu, što su prepoznali i derventski pisci.

Njene ilustracije nalaze se na koricama “Priče sa Ukrine”, pretposlednjeg romana derventskog knjizevnika Vojislava Voje Novića, a duži niz godina sarađuje sa pjesnikom Miloradom Mišom Đurdjevićem na njegovoj seriji slikovnica za najmladje “Bila jednom jedna kuca”.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code