Vijesti Privreda Modernim tehnologijama do bolje konkurentnosti: „Metalac MBM“ otvara novi proizvodni pogon i...

Modernim tehnologijama do bolje konkurentnosti: „Metalac MBM“ otvara novi proizvodni pogon i radna mjesta

0
metalac mbm derventa
Vlasnik preduzeća Slobodan Golub

Zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima derventsko preduzeće “Metalac MBM” uskoro završava novu proizvodnu halu od 2.000 kvadrata u kojoj će biti smještene najmodernije mašine za obradu i varenje metala. Investicija u novi objekat, koji se nalazi kraj postojećeg, bez nabavke mašina, vrijedna je oko 1.500.000 maraka.

„Metalac MBM“ je svoj uspješan poslovni put započeo davne 1997. godine u Kalenderovcima. Tadašnja zanatska radnja, sa svega dvojicom zaposlenih, već 1999. godine prerasta u preduzeće, a od početnih baglama i šrafova, firma je započela proizvodnju složenijih metalnih dijelova koji se koriste u građevinarstvu, poput navojnih spojnica, za čiju je proizvodnju ovo preduzeće do 2006. godine bilo lider u široj regiji.

Svjetska ekonomska kriza od 2008. godine mijenja kurs preduzeća, baš u vrijeme kada se preselilo u današnju proizvodnu halu na Lugu, preusmjerivši ga sa Italije na čitavu Zapadnu Evropu, prije svega na Austriji i Njemačku, gdje i danas plasiraju najveći dio svojih proizvoda.

Tada je započela saradnja sa „Dokom“, jednom od najvećih građevinskih firmi u Zapadnoj Evropi, a od početna dva proizvoda koja smo radili za njih, danas je taj broj narastao na 16. Radi se o metalnim konstrukcijama koje služe u građevinarstvu. Naš značajniji proizvod iz drugih oblasti je “giterboks”, odnosno palete urađene po standardu za autoindustriju, kaže vlasnik firme Slobodan Golub.

metalac mbm derventa
Robot za zavarivanje

Preduzeće danas ima 75 zaposlenih, koji rade na 8 mašina na CNC upravljanje, 2 robota zavarivača i laseru za sječenje metala, najveće preciznosti. „Metalac MBM“ prvo je preduzeće u regiji koje je prije 3 godine nabavilo robota za zavarivanje, a nedugo potom i drugog.

Da bi izvozili u Evropu, dalje napredovali i mogli biti konkurentni, moramo pratiti nove trendove i tehnologije, pa smo odlučili da u novu halu instališemo samo moderne CNC mašine i robote. Inače, nova hala se gradi po zadnjim standardima u građevinarstvu, a biće izuzetno energetski efikasna, naglašava Golub.

U protekloj godini preduzeće je izvezlo više od 350 šlepera svojih proizvoda, a kako vlasnik preduzeća rado ističe, i dalje se pružaju gromne mogućnosti za širenje posla. Zbog toga je prilikom nedavne posjete učenika mehatroničarskog smjera SŠC “Mihajlo Pupin” mladima poručio da uče i rade na sebi jer je jedan od ključeva razvoja i stručna radna snaga.

„Metalac MBM“ je, inače, 2015. godine proglašeno za najbolje malo privredno društvo od strane Privredne komore Republike Srpske.

Nova hala

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code