Vijesti Društvo MUP Srpske: Građani obavezi da se pridržavaju zakona, u stanicama posebna organizacija...

MUP Srpske: Građani obavezi da se pridržavaju zakona, u stanicama posebna organizacija rada

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva građane da se odgovorno ponašaju i poštuju odluke Vlade Republike Srpske – Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu “COVID-19“, bolesti koji izazaziva korona virus i lokalnih štabova za vanredne situacije.

Krivičnim zakonikom Republike Srpske jasno su definisana krivična djela protiv zdravlja ljudi, a koja se odnose na samo prenošenje zarazne bolesti i neprimjenjivanje mjera za zaštitu od zarazne bolesti.

Članom 194 „Prenošenje zarazne bolesti“ KZRS definisano je da „ko ne postupi po propisima ili naredbi kojima nadležni organ određuje preglede, dezinfekciju, izdvajanje bolesnika ili neke druge mjere za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti kod ljudi, pa usljed toga dođe do prenošenja zarazne bolesti, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine“.

Takođe, u članu 196 „Neprimjenjivanje mjera za zaštitu od zarazne bolesti“ kaže se da „ko u bolnici, porodilištu, internatu, školi, privrednom društvu ili drugoj organizaciji ili radnji u kojoj se rukuje predmetima ishrane ili vrše higijenske usluge, ne primijeni odgovarajuće higijenske mjere ili suprotno zdravstvenim propisima primi na rad ili drži na radu lice koje boluje od zarazne bolesti, pa usljed toga dođe do prenošenja zarazne bolesti, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine“.

Za naprijed navedene osnovne oblike krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonikom Republike Srpske, propisani su i kvalifikovani oblici za koje su, u zavisnosti od posljedice, predviđene i strožije kazne.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obavještava građane da će lokacije za izdavanje ličnih dokumenata, registraciju vozila, kao i svi ostali poslovi koji su vezani za građanska pitanja biti organizovani, uz minimalan proces rada uz izvršavanje svih propisanih zadataka. Mole se građani da bez prijeke potrebe, odnosno hitnoće ne dolaze na lokaciju za izdavanje ličnih dokumenata. U ove prostorije biće ograničen ulaz, uz insistiranje na razmaku između građana.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here