Vijesti Društvo Obilježeno 30 godina od bitke za Cer, služen parastos palim saborcima Mišinaca...

Obilježeno 30 godina od bitke za Cer, služen parastos palim saborcima Mišinaca i Kozarske Dubice

0

U Mišincima je juče služen parastos poginulim borcima iz Odbrambeno-otadžbinskog rata iz ove mjesene zajednice i osvećenje spomen ploča posvećene poginulim borcima 11. dubičke brigade koji su učestovovali u borbi na za oslobođenje Cera, jednoj od presudnih za početak operacije ”Koridor”.

Nekadašnji borac Radomir Radaković prisjeća se kako je jun 1992 godine bio vreo i krvav za tadašnje borce dok su se borili za obližni Cer.

Izašli smo tada na megdan sa neprijateljima. Ja sam 17. juna 1992.godine prvi ranjen na Ceru tu odakle je krenula ofanziva. Nažalost, narednog dana su još dvojica ranjena, a poginuo je i komandir čete. Za vrijeme ove, ali i ostalih bitki tokom proboja Koridora bili smo aktivni a tokom cijele operacije imali smo 59 mrtvih i 161 ranjenog, rekao je Radaković.

Nekadašnji oficir 11. dubičke brigade Pantelija Ćurguz, koji je za vrijeme bitke za Cer bio komadant drugog bataljon, kaže kako su to bili teški i ponosni dani rekavši da je za srpski narod, druga cerska bitka, imala simbolički karakter.

Navodi da je u tim trenutcima bilo neophodno reagovati jer su tada iz Hrvatske stizale nove svježe jedinice.

Mi smo ovdje stigli još prije namjere da Hrvati na ovo područije pošalju dvije svježe brigade, pri čemu smo u hodu uspjeli da ovladamo ovim prostorom i organizujemo polukružnu odbranu. Napadom na Cer i njegovim zauzimanjem, uspjeli smo da nastavio dalju akciju. Uvođenjem naših jačih snaga, preuzeli smo inicijativu na frontu što je omogućilo da privedemo uspješno operaciju Koridor, rekao je Ćurguz.

Vijence i cvijeće kod spomen obilježja položile su porodice poginulih boraca iz Mišinaca i Kozarske Dubice, članovi Boračkih organizacija i druge delegacije.

Predsjednik Boračke organizacije Derventa Čedo Vujićić je istakao da bez obzira da li su u pitanju borci iz Dervente ili drugih krajeva, sjećanje na njih mora živjeti.

Dužnost novih generacija je da se sjećaju boraca iz Mišinaca ali i njihovih saboraca iz Kozarske Dubice. Ne smijemo sebi dozvoliti da ih prepustimo zaboravu jer su oni pali na braniku otadžbine. Ja se još jednom zahvaljujem borcima 11. dubičke brigade što su zajedno sa derventskim i ostalim borcima iz Srpske, izveli jednu vrhunsku operaciju koja je plaćena sa mnogo života ali koja je omogućila slobodu za narod, rekao je Vujičić.

Na spomen ploči u Mišincima upisana su imena 12 boraca iz ove mjesne zajednice kao i sedam imena boraca iz Kozarsje Dubice.

Inače, bitka za Cer bila je prva ofanzivna akcija VRS a zauzimanjem ovog dominantnog položaja omogućeno je dalje realizovanje proboja “Koridora života” pri čemu su kasnije oslobođena Derventa, Brod i ostala posavska mjesta.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here