Vijesti Društvo Obučio više od 1.000 vozača: Petnaest godina rada auto škole “Gazela” i...

Obučio više od 1.000 vozača: Petnaest godina rada auto škole “Gazela” i Slavena Teofilovića

0

img_4608
Kada je kao mladić od 25 godina u novinama vidio javni poziv za polaganje ispita za instruktora vožnje, Slaven Teofilović zasigurno nije očekivao da će se u tom poslu zadržati tako dugo i ostvariti takav uspjeh. Taj potez se ipak pokazao prilično dobrim, tako da se ovih dana obilježava jubilej – 15 godina svog rada i postojanja njegove auto škole „Gazela“.

– Svaki početak je težak, pa tako i meni kao mladom instruktoru vožnje, među tadašnjih 14 auto škola. Konkurencija je bila jaka, a ni ifrastruktura nije bila poput današnje, prisjeća se Teofilović svojih početaka.

Ipak, mladost, uz znanje i trud, brzo je pretvorio u prednost, privlačeći tako buduće vozače, zahvaljujući čemu je do sada njegovu obuku prošlo više od 1.000 kandidata. Iako tadašnji uslovi nisu bili rigorozni kao danas, Teofilović se ipak trudio da radi ozbiljnije od drugih.

– Bilo je dovoljno vozilo B kategorije, bez obzira na godinu proizvodnje, nisu bile potrebne kancelarije ni učionice, ali ja sam i tada imao svoje prostorije i održavao teoretsku nastavu, koju smatram jako bitnom. Ona je temelj, pa tek onda dolazi upravljanje vozilom, smatra Teofilović.

Već 2007. godine dolazi do značajnijih promjena u ovoj oblasti provođenjem reverifikacije auto škola. Od tog perioda auto škole moraju imati dva novija klimatizovana vozila sa petoro vrata, dva instruktora vožnje, kancelariju, učionicu, te saobraćajnog inžinjera, koji jedini može da drži časove teoretske nastave. To je dovelo do toga da ih je ostalo svega pet, što je realno za grad veličine Dervente, smatra Teofilović.

img_4601

I danas se uvode inovacije u tom pogledu, a buduće vozače zabrinula je glasina da se vozački ispiti više neće moći polagati u Derventi zbog nedostatka semafora.

– Derventa je ispitno mjesto u okviru ispitnog centra Doboj i svi ispitivači tvrde da ima najbolje uslove za sprovođenje ispita iz upravljanja motornim vozilima jer posjeduje dosta raskrsnica sa kružnim tokom, izlaza na magistralne puteve, dovoljan broj parking mjesta, što je odlika savremene gradske infrastrukture. Jedini nedostatak su raskrsnice regulisane semaforima, što bi trebalo u skorije vrijeme biti otklonjeno, kaže Teofilović.

Svoj posao smatra po mnogo čemu interesantnim, ali i veoma odgovornim. Tajna njegovog uspjeha čini se jednostavna.

– Uglavnom nastojim da se prilagođavam kandidatima kada su u pitanju termini, a sa druge strane trudim se da vožnja bude maksimalno opuštena i da im čini zadovoljstvo. U auto školi „Gazela“ teoretsku nastavu održava licencirani predavač u savremeno opremljenoj učionici, tako da je prolaznost „na testovima“ gotovo stoprocentna, a možemo se pohvaliti i odličnom prolaznošću na ispitu iz upravljanja motornim vozilom. Samim tim i savjet budućim kandidatima kod odabira auto škole, odnosno instruktora, jeste da prilikom upisa traže uvid u knjigu prolaznosti, jer je to pokazatelj kvaliteta rada auto škole, smatra Teofilović, ističući i dobru saradnju sa Domom zdravlja, prilikom izdavanja ljekarskih uvjerenja, i Crvenim krstom, prilikom podučavanja o pružanju prve pomoći.

Umjesto vožnje na poligonu, danas se više radi u realnim uslovima. Ističe i da se u Derventi zasigurno provodi jedna od najkvalitetnijih obuka u Srpskoj, jer svi održavaju punu teoretsku i praktičnu nastavu, te na uštrb kvalitete ne spuštaju propisane cijene, kako se to dešava u drugim gradovima.

– Kandidatima preporučujem i da nakon polaganja vozačkog ispita rade na svojim vozačkim vještinama, da se pridržavaju pravila i znanja koja su stekli, jer se vozač ne može stvoriti samo tokom obuke, kaže ovaj iskusni instruktor.

Kako je i sam diplomirani inžinjer saobraćaja i instruktor svih kategorija, planira da svoju ponudu i proširi, tako da će od naredne godine kandidati u auto školi „Gazela“, pored sticanja B kategorije, moći da polažu i za sve druge kategorije. Takođe, povodom jubileja, nove kandidate očekuju i posebne pogodnosti, tako da će svi oni koji se u auto školu „Gazela“ upišu tokom decembra, dobiti besplatnu teoretsku obuku – testove.

Novi Zakon obezbjednosti saobraćaja mogao bi dati rezultate ako…
Teofilović je mišljenja da će sankcije koje su predviđene izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH dati rezultate samo pod jednim uslovom.
– Ako se zakonske odredbe budu provodile prema svima jednako, sankcije će dati rezultate koji se žele postići. Mislim da trebaju biti i strožije da bi se vozači više pridržavali saobraćajnih propisa i da bi se stekla saobraćajna kultura svih učesnika u saobraćaju, jasan je Teofilović.

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here