Vijesti Kultura i obrazovanje Očuvanje tradicije: Otvorena izložba i predstavljena brošura o baštini Hrvata derventskog kraja...

Očuvanje tradicije: Otvorena izložba i predstavljena brošura o baštini Hrvata derventskog kraja – FOTO

1

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ sinoć je otvorilo izložbu fotografija hrvatske narodne nošnje, ljudi i događanja, te predstavilo brošuru o istorijskim i kulturnim spomenicima hrvatskog naroda derventskog kraja.

Za ovu priliku fotografije su uramljene i izrađene u većem formatu kako bi posjetioci „mogli ući u neka prošla vremena očima i dušom“, opisao je fra Mirko Filipović, predsjednik HKD „Napredak“.

Željeli smo pokazati kako je prije izgledala jedna tradicija, njegovana vijekovima, a koja u novije vrijeme postaje samo atrakcija. Pod uticajem nekih drugih kultura postepeno se unose i novi elementi koji nisu karakteristični za nju i jednostavno se gubi autohtonost. Zbog toga je i cilj projekta bio da se prezentuju i sačuvaju sjećanja na hrvatsku narodnu nošnju, kao spomenika kulture Hrvata derventskog kraja, rekao je Filipović, dodajući da najstariji snimci potiču iz 30-ih godina 20. vijeka.

On je rekao da će društvo nastojati sakupiti još fotografija koje bi poslužile istraživačima da analiziraju kako su se razvijale nošnje kroz vijekove.

Takođe, ovom prilikom predstavljena je brošura „Spomenici hrvatske kulturne baštine derventskog kraja“ u kojoj je obrađeno osam tema, kao i fototeka u obliku knjige u kojoj se nalazi veliki broj skeniranih fotografija.

Izložbi su prisustvovali potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, predsjednik Skupštine opštine Derventa Marijan Kljajić, kandidat za potpredsjednika Republike Srpske na predstojećim izborima Jozo Barišić i drugi.

Izložba će biti otvorena tokom 15 radnih dana, od 9 do 13 časova i predstavlja završnu manifestaciju projekta „Formiranje prve postavke Zavičajne zbirke Hrvata opštine Derventa“, provedenih uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH u okviru granta „Sufinanciranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini“ za 2017. godinu.

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here