Vijesti Društvo Odraz naših životnih stilova i navika: Svjetski dana zdravlja obilježen nizom preventivnih...

Odraz naših životnih stilova i navika: Svjetski dana zdravlja obilježen nizom preventivnih i promotivnih aktivnosti – FOTO

0

Dom zdravlja Derventa je Svjetski dana zdravlja obilježio nizom promotivnih i preventivnih aktivnosti usmjerenih prije svega najmlađim sugrađanima.

Ovaj dan se obilježava 7. aprila od kada je 1948. godine osnovana Svjetska zdravstvena organizacija. Ove godine moto obilježavanja je „Moje zdravlje, moje pravo“, sa željom da se naglasi pravo svake osobe, bez obzira na to gdje se nalazi, na dostupnu zdravstvenu zaštitu.

Naše zdravlje je velikim dijelom odraz naših životnih stilova i navika, kaže dr Milena Bjegović Đujić, specijalista epidemiologije.

Kako se ove navike formiraju u najranijem djetinjstvu, pobrinuli smo se da najmlađim sugrađanima koji pohađaju predškolsko vaspitanje u ustanovi „Bambi“ ukažemo na značaj lične higijene i pravilne ishrane u očuvanju zdravlja kroz radionice „Kako ja da budem zdrav“. Oni su pokazali izuzetno razumijevanje i spremnost da novostečena znanja prenesu i koriste i u svojim porodicama. Iste radionice biće organizovane i za mališane koji pohađaju PU „Trol“, kaže dr Bjegović Đujić.

S obzirom da je vakcinacija jedno od najvećih dostignuća medicine i čovječanstva uopšte, zahvaljujući kome su sačuvani životi i zdravlje čitavih generacija, u Domu zdravlja Derventa vrši se redovna vakcinacija djece u skladu s a kalendarom vakcinacije, kao i odraslih lica prema medicinskim i epidemiološkim indikacijama.

Istovremeno se vrše i pregledi i vakcinacija učenika osmih razreda osnovne škole.

Sistematski pregledi učenika neparnih razreda osnovnih škola, koji su u toku, dali su nam priliku da steknemo uvid u zdravstveno stanje učenika, ali i da ih edukujemo o zdravim stilovima života i značaju vakcinacije. Još jednom podsjećamo učenike i njihove roditelje da je vakcina protiv humanog papiloma virusa dostupna i besplatna za dječake i djevojčice starosti od jedanaest godina do petnaestog rođendana, te ističemo izuzetan značaj ove vakcine, prije svega u sprečavanju obolijevanja od najtežih – malignih bolesti, naglašava dr Bjegović Đujić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here