Vijesti Društvo Održan sastanak o epidemiološkoj situaciji, đaci od ponedjeljka ponovo u školama –...

Održan sastanak o epidemiološkoj situaciji, đaci od ponedjeljka ponovo u školama – VIDEO

0

Učenici se u ponedjeljak vraćaju u škole, odlučeno je nakon sastanka na kojem je razgovarano o epidemiološkoj situacji u Srpskoj.

Domaćin sastanka bila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Miliorad Dodik, ministri u Vladi Republike Srpske, direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković, direktor Inspektorata Republike Srpske Dragutin Škrebić i direktor Civilne zaštite Milan Novitović.

Učenici se u ponedjeljak vraćaju u škole, odlučeno je nakon sastanka na kojem je razgovarano o epidemiološkoj situacji u Srpskoj.

Zatvaranje škola, kako su naveli, bila je preventiva i privremena mjera, donesena s ciljem zaštite zdravlja svih, saopšteno je na konferenciji za novinare nakon ovog sastanka u Vladi Republike Srpske.

Glavna poruka danas je da su institucije bile efikasne tokom ovih kriznih mjeseci i nastaviće da budu efikasne, poručila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da bi potpuno zatvaranje značilo poraz i stagnaciju društva, jer se ne zna koliko dugo će pandemija virusa korona trajati.

Cvijanović je, obraćajući se učesnicima sastanka u Banjaluci, rekla da su radna mjesta sačuvana zahvaljujući mjerama podrške Vlade Srpske privrednicma.

Ona je zahvalila zdravstvenim radnicima za napore koje ulažu u borbi protiv virusa korona, ističući da je namjera institucija da zaštite zdravlje građana i sačuvaju zdravstveni sistem.

Obaveza institucija je i da sačuvaju ekonomiju, poručila je predsjednica Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je dužnost institucija Republike Srpske da narod bude zaštićen u borbi protiv virusa korona i da će na taj način nastaviti da rade.

Nećemo oklijevati da zaštitimo narod i nema nijednog cilja koji bi nas u tome spriječio. Moramo da se ojačamo u uvjerenju da je neophodno da se drži fizičko odstojanje i prestane sa okupljanjima građana da bi bio prekinut uzlazni trend epidemije. Ne slušajte ljude koji zbog ličnog dnevnopolitičkog profita pokušavaju da načine neku vrstu hosa u društvu, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka zvaničnika Srpske o epidemiološkoj situaciji.

Dodik je podsjetio da je u borbi protiv virusa korona neophodno poštivati propisane mjere, među kojima su fizička distanca, nošenje zaštitnih maski i održavanje lične higijene.

Postoji u društvu vrijeme kada se apeluje, ali i vrijeme kada će morati da se radi. Apelujemo na ljude da shvate da ovo što se dešava nije nimalo jednostavno. Ukoliko budemo primorani dan pred izbore da uvedemo rigorozne mjere to ćemo i uraditi, rekao je Dodik.

On kaže da su na početku krize pozvani svi politički segmenti da učestvuju u radu kriznog štaba, ali neki nisu htjeli da se odazovu.

Oni su ostali na drugoj strani i kritikovali sve mjere koje smo donosili, a pokazalo se da smo uspješno vladali krizom. Nema nijednog razloga da neko sumnja da su danas ovi ljudi, koji neprekidno rade, spremni i sposobni da se suprotstave svim izazovima, rekao je Dodik i ocijenio da je današnji sastanak bio kvalitetan.

Ponovio je da je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da neće biti zatvaranja granice između Srpske i Srbije.

Istakao je da je neophodna solidarnost kako bi postojeća situacija bila prevaziđena i podsjetio da liječenje pacijenta oboljeg od virusa korona dnevno košta 2.000 KM.

Ovo društvo je u vrijeme epidemije izdvojilo više od 350 miliona KM da bi zdravstveni sistem bio održan na postojećem nivou. Nećemo uvoditi policijski čas, niti zatvarati kafiće i škole, ali moramo preduzimatu neke mjere. Zato apelujem na sve da pomognu u ovoj zajedničkoj borbi i vjerujem u svakog našeg čovjeka, rekao je Dodik i naveo da se mora izbjeći kolaps zdravstvenog sistema.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Banjaluci da je evidentiran rapidan porast broja hospitalizovanih lica, kojih je trenutno 546 u bolnicama Srpske.

Šeranić je rekao da su bolnice u Srpskoj pritisnute velikim brojem pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, ali i domovi zdravlja, prije svega kada je riječ o praćenju kontakata lica zaraženih virusom korona i lica koja su u izolaciji.

On je dodao da se iznalaze mogućnosti reorganizacije u bolnicama, dodatnih kapaciteta i kako organizovati redovan rad u pružanju zdravstvene zaštite.

Danas smo sa dekanima medicinskih fakulteta razgovarali o povratku specijalizanata u matične ustanove da bi mogli pomoći, ali i angažovanju studenata u higijensko-epidemiološkim službama, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare nakon sastanka zvaničnika Srpske o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji.

Istakao je da će u narednom periodu biti učinjeno sve da se pacijentima pruži nesmetana zdravstvena zaštita.

Molim građane za razumijevanje, nalazimo se u vrlo teškoj situaciji. Svjesni smo i činjenice da se u pojedinim lokalnim zajednicama duže čekaju rezultati testiranja. Napravili smo jasnu mrežu prema domovima zdravlja u smislu uzimanja uzoraka i upućivanja na analizu, vraćanja povratnih informacija. Gledaćemo da kroz primarnu zdravstvenu zaštitu uključimo dodatne kapacitete da bi građani što prije mogli da dobiju potrebne informacije, zaključio je Šeranić.

Derventa Cafe/RTRS/Agencije

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here