Vijesti Društvo OS BiH: U Derventi deminirano gotovo 2 miliona kvadrata površine

OS BiH: U Derventi deminirano gotovo 2 miliona kvadrata površine

2

Na deminerskom radilištu Pjevalovac 4, koje se nalazi u istoimenom derventskom selu, predstavljena je Godišnja analiza protivminskih akcija Oružanih snaga BiH. Pored zadavoljavajućih rezultata iz proteklog perioda, prioriet Oružanih snaga i dalje ostaje-čišćenje miniranog prostora, jer u BiH još uvijek postoji 2% teritorije “zagađene” minama.

Jedna od osnovnih misija OS BiH je protivminsko djelovanje. Od formiranja OS 2007. do danas, od mina je očišćeno oko 25 miliona kvadratnih metara teritorije, a od početka deminiranja 1999.godine, u BiH je deminirano čak skoro 35 miliona kvadratnih metara.

Bosna i Hercegovina je još uvijek zahvaćena sa preko 2% minama. Pola miliona stanovnika direktno je ugroženo minama. Zato mi u OS BiH i dalje imamo prioritet čišćenje prostora od mina, radujemo se kad te prostore očistimo i stanovništvu dodjelimo na korištenje, ističe načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Ante Jeleč.

U ovom izazovnom i opasnom poslu, potvrđuje  zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić, nije bilo smrtnih slučajeva niti vanrednih situacija. Do sad, ali i u narednom periodu, OS imaće punu podršku Ministarstva odbrane.

Godišnja analiza protivminskih akcija Oružanih snaga BiH održana je na lokalitetu deminerskog radilišta Pjevalovac 4. Vjerovatno nije derventska teritorija slucajno izabrana za mjesto dešavanja-ako se zna da je u proteklom ratu ova lokalna zajednica, poslije Vukovara, pretrpjela najveća razaranja.

U 2017. godini planirano je 56 deminerskih projekata u 24 opštine. Da se od mina očisti, na raspolaganju je  ukupno 3 miliona i 120 hiljada kvadratnih metara teritorije na kojoj će raditi 32 manuelna deminerska tima,8  timova sa psima, te tri tima za mehaničku pripremu zemljišta.

Današnjoj prezentaciji Godišnje analize protivminskih akcija OS BiH, pored zamjenika ministra odbrane BiH Borisa Jerinića, načelnika Zajedničkog štaba OS BiH Ante Jeleča, te načelnika Dervente Milorada Simića, prisustvovali su brojni pripadnici OS BiH, EUFOR-a, kao i član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, Šemsudin Mehmedović.

Deminirano 2 miliona kvadrata u Derventi
U toku radnog dijela Analize predstavljeni su postignuti rezultati u procesu protivminskih akcija tokom prošle godine, a prisutni su mogli da vide i praktičan rad manuelnih i mašinskih deminerskih timova, kao i prikaz opreme koju koriste deminerske jedinice OS BiH.

Istaknuto je da je u našoj opštini, od kada deminerski timovi rade, “očišćeno” ukupno gotovo 2 miliona kvadrata, te da je na toj površini pronađeno 170 mina i 63 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava. Tokom ove godine planira se deminiranje još 511.500 kvadrata površine.

Derventa Cafe/TV K3

2 KOMENTARI

 1. Respekt i sve cestitke.
  To se zove uspjeh i to je nesto cime se treba pohvaliti.
  Pripadnicima OS BiH cestitke i veliko HVALA!!!!
  U tisini i bez halabuke i politikanstva oni odradjuju izozetno vazan posao za sve ljude.
  HVALA I SRETNO!!!!

 2. Treba samo napomenuti da su tu kvadraturu ocistili ne od mina nego od drva za ogrijev, preko puta moje kuce cistili su ogromnu parcelu od mina a tu nije bilo mina i kad sam im rekao da cu ja proci ispred njih kroz to takozvano minsko polje oni su se nasmijali i rekli su mi da oni znaju da tu nema mina nego da je u jednoj manjoj sumi minsko polje zu tu parcelu sto su oni cistili ali oni to nece cistiti.
  Treba napomenuti da je prilikom ciscenja vise se cula motorna pila za drva nego ona zujalica sto otkriva mine.ZALOSNO

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here