Vijesti Privreda Otvoren 17. Sajam privrede i turizma – FOTO

Otvoren 17. Sajam privrede i turizma – FOTO

0

Sedamnaesti Sajam privrede i turizma u Derventi otvorili su danas gradonačelnik Dervente Milorad Simić i direktor Turističke organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević.

Gradonačelnik Milorad Simić je istakao da Derventa ima pravo i obavezu da organizuje ovaj vid promocije privrede s obzirom na niz pozitivnih privrednih pokazatelja u odnosu na okolne lokalne zajednice Srpske i BiH.

U Derventi posluje 981 privrednih subjekata, od čega više od 500 preduzetnika, što je izuzetan rezultat na naših 25.000 stanovnika. Tome treba pridodati više od 1.100 poljoprivrednih gazdinstava. Imamo oko 7000 radnika većinom zaposlenih u realnom sektoru i to je stazmjerno prijeratnom broju. Nismo „El Dorado“, ali 7000 plata pokreće stanogradnju, trgovinu i druge sektore, rekao je Simić, dodajući da Derventa sama „nosi“ 8 odsto izvoza Republike Srpske.

Turistička organizacija Srpske podržava ovakav vid manifestacija koje su veoma bitne jer se izlagači i proizvođači direktno predstavljaju kupcima, a takođe međusobno razmjenjuju iskustva, istakao je Lončarević.

Turizam je veoma važna grana i kod nas je u ekspanziji, a već u dosadašnjem dijelu godine imamo pokazatelje da ćemo nadmašiti i do sada najbiolju 2022. godinu, rekao je Lončarević.

Sajam se održava u JU Sprotski centar na površini od 3.200 kvadrata otvorenog i zatvorenog prostora i na njemu je predstavljena bogata i raznovrsna ponuda više od 120 izlagača, rekao je direktor ustanove Miroslav Simić.

Derventski Sajam privrede i turizma održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine i turizma i gradonačelnika Milorada Simića, a vrata sajma otvorena su do 25. avgusta.

Promjene na svjetskom tržištu

Danas je trend da se velike firme ponovo vraćaju na azijsko tržište, nakon nekoliko godina nestabilnosti, rekao je Radovan Pazurević, predsjednik Privredne komore regije Doboj.

Privreda funkcioniše, ali pod otežanim uslovima. Veliki problem je inflacija i nestavilne cijene repromaterijala sa kojim je gotovo nemoguće napraviti dugoročniju kalkulaciju. Naravno, problem je i obučena radna snaga, istakao je Pazurević.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here