Vijesti Kultura i obrazovanje Oživljene uspomene: Jasmina Radanović predstavila knjigu „Crtice iz života“

Oživljene uspomene: Jasmina Radanović predstavila knjigu „Crtice iz života“

0

U prepunoj Maloj sali Centra za kulturu sinoć je predstavljena knjiga „Crtice iz života“ Dervenćanke Jasmine Radanović koja sadrži 25 autobiografskih priča.

Inače, ovo je Jasminino drugo djelo koje je svjetlost dana ugledalo ove godine, ali „Dječija ljubav i mašta“ zbog epidemioloških razloga nije predstavljeno javnosti.

Svojim pričama i pisanjem uopšte pokušala sam da uspomenama i sjećanjima udahnem novi život, da „oživim“ drage ljude koji su mi upotpunili djetinjstvo, odrastanje i sazrijevanje. Ta sjećanja su najčešće probuđena nekom pjesmom, pokretom, razgovorom ili fotografijom i riječi bi se same nizale u priče, a svaka od njih nosilac je jednog razdoblja mog života. Recenzent Franjo je djelo s pravom ocijenio kao „dnevnik sjećanja“, istakla je autorka, dodajući da za nju ovo djelo ipak ima veću emotivnu nego umjetničku vrijednost.

Radi se o istinitim pričama koje afirmišu vrijednosti prijateljstva, porodice, obrazovanja, ljubav prema Derventi…

Zajedno sa porodicom Kljajić, Centrom za kulturu i SKK „Vihor“, podršku objavljivanju djela dao je i gradonačelnik Milorad Simić.

Na našim prostorima, i u našem gradu, dosta se radi na književnosti i objavljivanju djela, i to u kontinuitetu, a posebno mi je drago da se autor ove knjige Jasmina dobro uklopila u spisateljski milje. Vjerujem da će prisutni večeras ovu knjigu sa zadovoljstvom ponijeti kući i uživati u njoј, rekao je na promociji Simić.

Recenzenti knjige su Jasminini prijatelji i kolege Franjo Miloš i Savko Pećić.

U svojoj recenziji Miloš ističe da čitaoci ne treba da očekuju “visoki i duboki literani doživljaj”, jer tekstovi u knjizi uglavnom nisu tako ni pisani, ali u pojedinim dijelovima autorka dokazuje svoje literarne talente.

Kratke priče – zapisi iz života, više su dnevnik pisan, ne direktno nakon događanja, nego na osnovu sjećanja. Radanovićeva se rado vraća u svoje djetinjstvo. U sretni period života jedne osrednje, ali vrijedne i nadasve složne porodice u kojoj je puno radosti i ljubavi, naveo je Miloš.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here