Vijesti Društvo Planinarska sekcija “Abonos”: Fenomenalno druženje u kanjonu Krupe – FOTO

Planinarska sekcija “Abonos”: Fenomenalno druženje u kanjonu Krupe – FOTO

0

15337499_245909689155503_6949974976204335144_n

Ni ovog puta izgovori poput „nemam s kim“ ili „nemam opremu“ ili “niske su temperature”, nisu spriječile članove Planinarsko-ekološke sekcije “Abonos” da se u velikom broju, potpomognuti nekim novim članovima, pridruže većem skupu planinarskih društava iz Banja Luke, Teslića, Prnjavora i Modriče u posjeti Krupi na Vrbasu.

– Sve pohvale idu na račun domaćina iz Planinarskog društva “Kozara”, za organizovanje ovog divnog nedeljnog druženja. Uz jako dobru atmosferu, iako je bilo poprilično rano, već oko 06:15 časova, krenuli smo iz Dervente kombijem ka Banja Luci, gdje smo se našli sa ostalim planinarskim društvima i u koloni krenuli ka Krupi na Vrbasu, udaljenoj oko 25 km, u kanjonu rijeke Vrbas. Izlet je započeo šetnjom do slapova Krupe gdje smo imali prvu pauzu, za početak će vođa derventskih avanturista Aleksandar Balaban.

Ponirući u Podrašničkom polju kod Mrkonjić Grada, riječica Ponor se spušta u dubine, da bi nakon podzemnog toka ponovo ugledala svjetlost dana, ali ovaj put sa “novim identitetom”, pretočenim u rijeku Krupa.

– Poslije fotografisanja kod slapova, grupa se lagano stazom kroz šumu i uz sliv rijeke Krupe, kreće baš ka tom njenom izvoru, gdje smo napravili veću pauzu za slobodne aktivnosti. Uz veselo i mnogoljudno društvo, nas stotinjak, poslije posjete izvoru Krupe, vratili smo se istom stazom kroz šumu, odakle smo se uputili ka manastiru Krupa na Vrbasu koji datira iz 14. vijeka. Tu smo napravili kraću pauzu kako bi saslušali predavanje o istoriji manastira, kao i o utvrdjenju iznad samog manastira, srednjovjekovnoj ruini Grebenu. Ruinu Greben čine ostaci srednjovijekovnog grada koji dominira iznad Krupe na Vrbasu i odakle se pruža fenomenalan pogled na Krupu, kao na tok Vrbasa. Uz slobodne aktivnosti na toj uzvisini smo se zadržali oko sat vremena uz zajedničko fotografisanje, opisuje novu avanturu Balaban.

Na kraju, s obzirom da je zimsko vrijeme i da se rano smrkava, a i čekala ih je pastrmka koju su pripremili domaćini, krenuli su nazad ka lokalnom restoranu gdje su uz gozbu i piće sumirali utiske današnje oko 12 kilometarske šetnje i dogovorili neka buduća druženja.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here