Vijesti Kultura i obrazovanje “Poezija nastala iz slika svakodnevice”: Održano veče posvećeno Jozefini Dautbegović – FOTO

“Poezija nastala iz slika svakodnevice”: Održano veče posvećeno Jozefini Dautbegović – FOTO

0

Recitacijama stihova rođene Dervenćanke Jozefine Dautbegović večeras je u HKD „Napredak“ održano poetsko veče u čast pjesnikinje, a povodom 15 godina od njene smrti.

IMIC „Zajedno“ i inače sarađuje sa „Napretkom“ i kroz tu saradnju želimo da afirmišemo rad onih koji su povezani sa Derventom.

Stihove naše pjesnikinje, od kojih su najupečatljiviji oni iz preioda izbjeglištva, recitovali su Fadil i Milica Pelesić, i moja malnekost. Veče posvećeno pjesnikinji svojim nastupom uveličali su i učenici Osnovne muzičke škole u Derventi, istakla je Jasmina Radanović, predsjednica IMIC „Zajedno“.

Bila je ovo ujedno i druga veče ovogodišnjeg “Derventskog srca”.

Nije njezino djelo veliko, nego značajno. Nije ona dugo, nego plodno stvarala poeziju “iz ničega”, iz običnih riječi i svakodnevnih slika. Ali kad ih ona posloži, odbacujući strogo svaku suvišnu riječ, štedeći i na prostoru i na efektima ukrasnih pridjeva, taj post od riječi na čaroban način izrodi se u gozbu smisla koji te ponese, potrese, zaboli, očisti, napisao je jednom prilikom fra Mirko Filipović od djelu Jozefine Dautbegović.

Jozefina je rođena 24. februara 1948. godine u Šušnjarima, a gimnaziju i Pedagošku akademiju završila je u Slavonskom Brodu.

Po završetku studija se zaposlila u Doboju i sve do rata je radila kao nastavnica i kao bibliotekatka. U tom preriodu je objavila knjige poezije Čemerike, Uznesenje i Od Rima do Kapue.

Poetkom rata odlazi u Zagreb Zaposlila se u Zagrebu, a do kraja svoga kratkog životnoga vijeka objavila je zbirke pjesama Ručak s Poncijem, Prizori s podnog mozaika, Božja televizija, Vrijeme vrtnih strašila i jednu knjigu priča Čovjek koji je kupovao kuću.

Umrla 27. novembra 2008, a u Italiji su joj poslije smrti objavljene dvije zbirke stihova La televisione di Dio (“Božja televizija”) 2009 i Il tempo degli spaventapasseri (“Vrijeme vrtnih strašila”).

Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj izdao je postuhmno knjigu izabranih pjesama Jozefine Dautbegović “Zadnja bosanska zima” u izboru Envera Kazaza, koji je napisao i predgovor. U knjizi se nalazi, simbolično, 61 pjesma Jozefine Dautbegović, jer je živjela 61 godinu, a i tiraž knjige je 610 primjeraka.

U četvrtak (26. jula) od 19 časova u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ posjetioce očekuje izložba fotografija Harisa Medenčevića pod nazivom „Čovjek na istoku“.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here