Vijesti Društvo Pogledajte karte Dervente iz perioda Austrougarske

Pogledajte karte Dervente iz perioda Austrougarske

1

Davne 1867. osnovana je dvojna monarhija Austrougarska kojoj je na Berlinskom kongresu desetak godina kasnije omogućeno da vojno okupira Bosnu i Hercegovinu.

Tada su započela vojna i druga mapiranja ovog dijela Evrope, a na interaktivnom sajtu mapire.eu predstavljene su karte iz tog perioda.

Zanimljivo je da se mogu pronaći i karte Dervente, kao i da se većina toponima poklapa sa današnjim nazivima, pa se pored imena grada, mogu pronaći i naselja Čardak, Lug, Lužani, Zelenike, Potočani, Omeragići i mnogi drugi.

Pomenuti sajt djelo je mađarske organizacije „Arcadium“ koja se bavi digitalizacijom istorijskih i naučnih materijala.

Na našem sajtu sa zadovoljstvom predstavljamo istorijske mape Habzburškog carstva i njegovih država nasljednica na inovativan način. Sajt korisnicima omogućava da kroz „krstare“ istorijskim kartama upotrebljavajući moderne tehnoglogije uključujući i „3D“ vizualizaciju. Kolekcija karti koje se šiti obuhvataju velike vojne preglede, karte gradova, pa čak i katastre, stoji na sajtu.

Za lakšu upotrebu na sajtu se nalazi i pretraživač.

Derventa Cafe

1 komentar

  1. Intetesantno, Republika Srpska (pa i opština Derventa) čak u 2019 godini nemaju ni bolje ni preciznije karte od ove iz 1867 godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here