Vijesti Kultura i obrazovanje Pokazali bogato kulturno naslijeđe: SKUD-u „Derventa“ priznanje za najuspješnije predstavljanje nošnje u...

Pokazali bogato kulturno naslijeđe: SKUD-u „Derventa“ priznanje za najuspješnije predstavljanje nošnje u Novom Sadu – FOTO

0

Članovi SKUD „Derventa“ su prethodnog vikenda boravili u Novom Sadu, gdje su učestvovali na 16. Festivalu nošnje, nakita i oglavlja „Biserna Grana“ u organizaciji KC „Mladost“ iz Futoga.

Oni su imali priliku da prisustvuju fotomonografiji „Nasleđe koje opstaje“ Petra Dešića, dok je centralni dio manifestacije održan u subotu, 30. septembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Na Festivalu je učestvovalo oko 20 izlagača i to privatnih kolekcionara i kulturno – umjetničkih društava iz Republike Srpske, Makedonije, Hrvatske, Rumunije i Srbije koji su pokazali bogatstvo narodnih nošnji svojih krajeva.

Sam program festivala podrazumijevao je žiriranje od strane eminentnih etnologa kojima su kostimi prezentovani, a na kraju je upriličena revija svih učesnika na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta i veličanstven kulturno – umjetnički program. Reviju je otvorila potpredsjednica Vlade i ministarka kulture Republike Srbije, Maja Gojković.

Članovi SKUD „Derventa“ predstavili su kostime derventskog kraja, te osvojili priznanje za najuspješnije predstavljanje nošnje. Prikazani kostimi, stari i do stotinu godina, izazvali su oduševljenje prisutnih, a posebno činjenica da se u fundusu našeg društva nalazi sačuvanih oko trideset originalnih kompleta.

U subotu je upriličen i prijem u Gradskoj kući Novog Sada kao i „MEET UP“ na Gradskom trgu, gdje su učesnici razgovarali sa predstavnicima medija kao i sa prisutnim prolaznicima koji su imali želju da se fotografišu i upoznaju sa bogatstvom nematerijalnog naslijeđa prikazanog kroz narodne nošnje.

Agencije

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here