Vijesti Društvo Poljoprivredna manifestacija u Velikoj Sočanici: Nagrađeni najuspješniji poljoprivrednici naše opštine – FOTO/VIDEO

Poljoprivredna manifestacija u Velikoj Sočanici: Nagrađeni najuspješniji poljoprivrednici naše opštine – FOTO/VIDEO

0

Podjelom priznanja najuspješnijim poljoprivrednicima naše opštine danas je u Velikoj Sočanici završena trodnevna Poljoprivredna manifestacija Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Lan” iz Velike Sočanice.

Pored dobrog druženja uz izvođače izvorne muzike i folklor, manifestacija je obuhvatila i takmičenja u narodnim sportskim igrama, poput navlačenja konopcom, navlačenja štapom, guranje kladom, bacanje kamena, trčanje u vreći, ispijanje piva i mnogim drugim disciplinama.

Započeli smo ovu manifestaciju prije 14 godina kada smo održali prvu izložbu muznih grla, ali kako se smanjivao broj farmi i stanovnika uopšte, u zadnjie dvije godine smo nastavili tradiciju kroz nagrađivanje najuspješnijih poljoprivrednika. Kao udruženje poljoprivrednih proizvođača mlijeka “Lan” isporučujemo oko 200.000 tona miljeka mjesečno od oko 150 kooperanata sa čitavog južnog dijela opštine Derventa, rekao je Željko Lazarević, predsjednik organizacionog odbora, dodajući da se manifestacija organizuje uz podršku opštine Derventa i načelnima Milorada Simića.

Opština Derventa daje svesrdnu podršku i podsticaj, kako poljoprivrednim proizvođačima, tako i organizaciji ove manifestacije, poručio je zamjenik načelnika opštine Derventa Siniša Jeftić.

Lokalna zajednica podržava razvoj sela i poljoprivrede ulažući u putnu infrastrukturu i vodovode, a zajedno sa IFAD-om i korisnicima, sufinansirali smo opremu i repromaterijal za tri udruženja poljoprivrednih proizvođača. Na ovom području smo u zadnje vrijeme smo položili vodovod “Leksija”, obnovili smo put Provalija – Tri kruške, vrijedan oko 400.000 maraka, i smatramo da je to pravi način za poboljšanje uslova i ostanak ljudi na seoskim područjima, kazao je Jeftić ovom prilikom.

Najuspješniji poljoprivrednici

Najveći mljekar opštine je Rade Ćudić iz Crnče, dok je sa 24 komada Pećić Drago najveći uzgajivač krmača. Najveće površine pod plastenicima, nešto više od 1.800 kvadrata, vlasništvo su Gorana Čokića, dok Eminović Emir iz Dubočca posjeduje 550 pčelinjih društava. Najveći uzgajivač junadi je Boro Popović iz Lupljanice, dok je Zdravko Grozdanović iz Polja najuspješniji preradar, a Dragan Kulaga iz Trstenaca ima najviše ovaca. Vujičić Boro iz Detlaka posjeduje najveće površine zasađene kornišonima.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here