Vijesti Privreda Poljoprivrednike upoznali sa mogućnostima unapređenja njihovih agrobiznisa

Poljoprivrednike upoznali sa mogućnostima unapređenja njihovih agrobiznisa

0

Poljoprivredni klaseter “Poljoklast” danas je u Derventi održao radionicu za poljoprivrednike iz 11 lokalnih zajednica Dobojske regije koje su stručni predavači upoznali sa mogućnostima unapređenja njihovih agrobiznisa i izvorima finansiranja koje njihove ideje mogu provesti u djelo.

Konsultant Bojan Ćikić je naglasio da je ideja predavanja osmišljavanje šta poljoprivrednici mogu dodatno da rade da bi unaprijedli svoje proizvode i biznis model, ali i da im pokažu kakvi sve izvori finansiranja, na republičkom i međunarodnom nivou, postoje da bi olakšali provođenje njihovih ideja.

Na ove radionice dolaze oni koji su pokrenuli svoje poslove i koji žele da unaprijede znanja, ali i da podijele svoja iskustva. Javni i civilni sektor mora da radi na tome da dodatno razbijemo predrasude mladih prema poljoprivredi i da iskoriste svoje resurse. Imamo i zadruge koje su zainteresovane da u svoje aktivnosti uključe mlade ljude, rekao je Ćikić, dodajući da je problem odliv mladih iz sela, ali da ima dosta svijetlih primjera uspješnog bavljenja poljoprivredom.

Jedan takav svakako je Dervenćanka Dragana Duvnjak, vlasnica plantaže šipka sa 2000 sadnica.

Sve više se pojavljuje dobrih izvora finansiranja koji su nam interesantni i dobrodošla nam je ovakva podrška da bi ideje pretočili u dobre projekte i na kraju ih realizovali. Moja plantaža šipka je od ove gorine proširena na novih 12 hektara namijenjenih za ratarsku organsku proizvodnju, ali čekamo analize zemljišta šta će pokazati, priča Dragana.

Radionica, koja je održana uz podršku Gradske uprave, okupila je dvadesetak poljoprivrednih proizvođača.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here