Vijesti Privreda Ovogodišnji Pravilnik o podsticajima za poljoprivrednike donosi povećanja i novine

Ovogodišnji Pravilnik o podsticajima za poljoprivrednike donosi povećanja i novine

0

Skupština grada Derventa usvojila je Plan korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela na području grada Derventa vrijedan 489.000 KM, a nedavno je donesen i Pravilnik za raspodjelu pomenutih sredstava.

Pravilnik je sličan kao i prethodnih godina, ali donosi i neke novine i povećanja.

Trudili smo se da prepoznamo i donekle pokušamo pomoći našem poljoprivrednicima u ovim teškim i nestabilnim vremenima za njihovu proizvodnju. Podigli smo za 20 odsto iznose kojim podstičemo priplodnu stoku (junice, ovce i prasilice), muzna grla, proizvodnju mesa (tov bikova, svinja i pilića), kažu u nadležnom Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti.

U brojkama to znači da je podsticaj po jednoj proizvedenoj junici sada 180 KM, a bio je 150, krmači 72KM (bio 60KM), a ovci 24KM (bio 20KM). Jedno muzno grlo podstiče se sa 180KM (bilo 150), bikove sa 180, tovljenike sa 60 KM, a proizvođače pilića sa 720KM po farmi. Pčelare dobijaju podsticaj od 6KM po košnici, što je za marku više nego do sada.

>> Kompletan pravilnik pronađite OVDJE!

Samim tim podignuti su i maksimalni iznosi koje korisnici podsticaja mogu ostvariti po ovom vidovima proizvodnje na 4.800KM, odnosno 7.200KM za one koji imaju 25 i više muznih grla.

Takođe je novina da korisnicima podsticaja za tekuću proizvodnju, a koji imaju manje 40 godina konačni odobreni iznos se uvećava za 20 odsto.

Pravilnik je izrađivalo Odjeljenje za privrednu i društvene djelatnosti, ali uz nemale sugestije samih poljoprivrednih proizvođača čiji su se konkretni, realni, prijedlozi i sugestije detaljno razmatrali i u velikoj većini slučajeva prihvatili. Da bi predstojeći ”posao” uradili što prije, odnosno korisnicima isplatili podsticaje pred jesenju sjetvu djelemično su skraćeni rokovi predaje zahtjeva za podsticanje tekuće proizvodnje, odnosno na 15.08.2022. godine, kažu u Odjeljenju.

Podsjećaju i da je Ministarstvo poljoprivrede dosta ranije nego prošle godine isplatilo regres za sjetvu pšenice, te da se regresira sjeme kukuruza, a da je za 50 odsto umanjena zakupninu za poljoprivredo zemljišta u svojini Republike Srpske, koje koristi 19 proizvođača iz Dervente.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here