Vijesti Kultura i obrazovanje Predstava o Jefimiji – priča o jednoj od najznačajnijih istorijskih ličnosti

Predstava o Jefimiji – priča o jednoj od najznačajnijih istorijskih ličnosti

0

Predstava „Jefimija“, posvećena jednoj od najinteresantnijih i najupečatljivijih ličnosti srpske istorije – despotici Jeleni Mrnjavčević, kasnije zamonašenoj kao Jefimija, večeras je izvedena u derventskom Centru za kulturu.

Ulogu Jelene, žene despota Uglješe Mrnjavčevića, prve žene pisca stare srpske književnosti, na sceni je odigrala mlada Beograđanka Tijana Nikolić, glumica koja je diplomirala na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Jelena Mrnjačević bila je izuzetan predstavnik žena tog vremena, snažna i sposobna, ali sputana patrijarhatom. Uprkos tome, ostavila je veliki trag u našoj istoriji i zadužila nas je time što je uspjela da sačuva našu zemlju i crkvu za buduća pokoljenja. Ono malo što o njoj učimo jeste da je prva srpska pjesnikinja i monahinja, a ona je zapravo bila prva evropska pjesnikinja. Pored toga, bila je i djevojka i supruga i mi smo željeli da prikažemo sve aspekte njenog života, istakla je Nilolićeva, dodajući da je utjelovljenje velike istorijske ličnosti bio veliki zalogaj.

Režiser Željko Milošević je istakao da je rad na predstavi trajao oko osam mjeseci tokom kojih je radio drama Zorana Kostića pretvorena u dramu, ali da je nakon 30. izvođenja izuzetno zadovoljan reakcijama publike.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here