Vijesti Kultura i obrazovanje Predstavljamo najuspješnije: Milan Paštar, student završne godine Medicinskog fakulteta

Predstavljamo najuspješnije: Milan Paštar, student završne godine Medicinskog fakulteta

0

Dvadesetčetverogodišnji Dervenćanin Milan Paštar jedan je od najboljih i najuspješnijih studenata, ne samo naše lokalne zajednice, već i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, čemu u prilog govori i sjajan prosjek ocijena – 9,06. Njegov uspjeh prepoznalo je i Kolo srpskih sestara koje je dio sredstava prikupljenih na Svetosavskom balu uplatio na Milanov račun.

Student Medicinskog fakulteta postao je 2014. godine, nakon završetka derventske gimnazije, i od tada redovno upisuje naredne godine studija, što je već samo po sebi značajan uspijeh. Odlučiti se za medicinu nije bilo teško, ističe.

Od malena sam to priželjkivao i iako sam sa godinama razvijao interes i za druge stvari, medicina je ipak ostala usamljena kad sam birao koji fakultet ću upisati. Prelomna je bila prva godina studija, kada se pravila selekcija kome se sviđa ovaj poziv i ko nastavlja, a kome ne i ko će se oprobati u nečemu drugom, kaže ovaj mladić.

Milan je pravi primjer da trud, rad i ljubav prema nauci mogu dovesti do zapaženih uspjeha.

Moja formula je jednostavna – mnogo rada i truda. Medicina zahtjeva ogromna odricanja i žrtve, najviše u smislu slobodnog vremena. Da bi bio uspješan u bilo čemu, pored posvećenosti, ponekad treba imati i hrabrosti, ali i sreće. Smatram da svako ko voli ono čim se bavi može da bude uspješan u tome, ističe.

Pored toga što svoj uspijeh ostvaruje u jednoj od najboljih generacija ikada na Medicinskom fakultetu, trudi se da nađe dovoljno vremena i za druge stvari koje ga ispunjavaju.

Pored medicine jako volim književnost, film i sport. Kapiten sam košarkaskog tima svog fakulteta, tima koji doduše mnogo više obećava, nego ostvaruje. Pored opštinske, stipendista sam Ministarstva nauke Republike Srpske, a ranije i njemacke fondacije “Konrad Adenauer Stiftung”, kaže budući ljekar, koji ove godine planira i pisanje jednog naučnog rada.

Nezaobilazno pitanje bili su i budući planovi, s obzirom da je već sada napravio izuzetne rezultate koji nisu ostali nezapaženi.

Neodlučan sam i dalje po tom pitanju. Jedno vrijeme ću sigurno provesti u inostranstvu, bilo na usavršavanju, bilo na radu. Interesuju me različite medicinske grane pa ću u toku poslednjeg semestra “izvagati” šta bi bilo najbolje za mene. Od interne medicine i neurologije, preko hirurških disciplina i infektivnih bolesti. Prije svega toga ne želim preskočiti ni bazičnu medicinu, onu gdje ljekari najviše nauče, a to je primarna zdravstvena zaštita, rad u domovima zdravlja i ambulantama, otkriva Milan svoje ambicije koje ne zaostaju za njegovim ostvarenjima tokom studija.

Dobitnik ovogodišnje novčane podrške KSS „Carica Milica“

Svetosavska nagrada je lijepo dostignuće i privilegija i ja sam počastvovan njihovim izborom. Drago mi je što su prepoznali studentsku populaciju kao grupu koju će dalje stimulisati i motivisati. U Derventi ima mnogo mladih ljudi koji zaslužuju pažnju i koji svojim rezultatima zavrijeđuju više od pohvala i aplauza, kaže Milan, koji će dobijenu nagrad potrošiti dijelom u humanitarne svrhe, nabavku knjiga i kraće putovanje.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here