Vijesti Društvo Predstavljen materijal o koledavcima

Predstavljen materijal o koledavcima

0

Stanovnicima sela Gornja Lupljanica, u subotu, 14. marta 2015, u sali Mjesne zajednice Gornja Lupljanica, prezentovan je materijal o običaju „koledavci“ koji je snimljen krajem prošle godine kada je ovaj stari običaj obilježen.

Prikazivanje koledavaca u Gornjoj Lupljanici

Prezentaciji je prisustvovalo tridesetak mještana Lupljanice među kojima su bili i učesnici „koledavaca“. Oni su imali priliku da video zapis koji je dio materijala koji će, uz prijedlog da srpski narodni običaj „koledavci“ bude proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Srba iz Bosne i Hercegovine, biti upućen Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Snimanje materijala pokrenuo je Muzej u Doboju, a u opštini Derventa snimanje je organizovala Javna ustanova „Turistička organizacija opštine Derventa“.

„Koledavci“ su prerušena „svadbena povorka“, koja ide od kuće do kuće, pjeva „koledavske“ pjesme i prima darove od domaćina i njihovih ukućana kako bi godina bila bogata i plodna. „Koledavci“ idu po selu uoči pravoslavnih Materica, a grupu sačinjavaju muškarci prerušeni u „domaćina“ koga prate „muzičari“, u „mladu i djevera“, „babu i djeda“ te u „mačku“, „jarca“, „miša“, „pijanca“…

Stanovnici sela Gornja Lupljanica planiraju da u subotu organizuju prelo, a očekuje se veći broj učesnika. Prelo će biti održano u prostorijama Mjesne zajednice u Gornjoj Lupljanici, sa početkom u 18.30 časova.

Turistička organizacija opštine Derventa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here